Brain fog: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Γράφει η Γεωργία Δονούκη

Brain fog ή αλλιώς εγκεφαλική ομίχλη. Είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και συχνά συνοδεύεται από προβλήματα μνήμης.

Συγκαταλέγεται στις γνωστικές δυσλειτουργίες και περιλαμβάνει εκτός από προβλήματα μνήμης, δυσκολία εστίασης, συγκέντρωσης και έλλειψη διαύγειας.

Τι προκαλεί το brain fog

Oι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της εγκεφαλικής ομίχλης είναι πολλοί και σχετίζονται με τη διατροφή, τον ύπνο, το στρες, τις ορμονικές αλλαγές αλλά και το ιατρικό ιστορικό. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να έχει εγκεφαλική ομίχλη εξαιτίας της αναιμίας και άλλος λόγω ανεπαρκούς ύπνου.

Ήξερες ότι…

– Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει brain fog.

– Το σύνδομο χρόνιας κόπωσης ενδέχεται να προκαλέσει εγκεφαλική ομίχλη.

– Οι αυτοάνοσες ασθένειες σχετίζονται με την εμφάνιση του brain fog.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η εγκεφαλική ομίχλη αντιμετωπίζεται ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί. Ωστόσο, καλό είναι να δίνουμε προσοχή στον ποιοτικό ύπνο, δηλαδή να κοιμόμαστε 8 ώρες κάθε βράδυ απερίσπαστα και να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε το στρες ώστε να μην μας καταβάλει. Επιπρόσθετα, η γυμναστική αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχό μας, όπως και η καλή διατροφή. Ειδικότερα, είναι σημαντικό τα γεύματά μας να περιλαμβάνουν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης και καλών λιπαρών και να μην παραλείπουμε τα λαχανικά.

Μπορείς να… προσαρμόσεις την τελειομανία σου;

Το στρες είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλική σύγχυση… Πολλοί από εμάς θέλουμε όλα να τα κάνουμε τέλεια και δεν σταματάμε πουθενά και με τίποτα! Κάπου εδώ όμως έρχεται ο όρος προσαρμοστική τελειομανία. Τον έχετε ξανακούσει;

Πρόκειται για την απόφαση να κατευθύνουμε την τελειομανία μας έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις ατέλειές μας σχολαστικά. Θα τη λέγαμε “υγιή” τελειομανία, γιατί μας ωθεί προς το καλύτερο χωρίς όμως να μας εξουθενώνει. Χάρη σε αυτήν μπορούμε σταδιακά να αποκτήσουμε δεξιότητες και να απολαμβάνουμε την αυτοβελτίωσή μας. Η προσαρμοστική τελειομανία μας βοηθάει να εστιάζουμε σε κάτι κάθε φορά και να μένουμε μακριά από το χάος και την πνευματική σύγχυση. Στόχος δεν είναι να ξεπεράσουμε κάποιον άλλο αλλά να γινόμαστε καλύτεροι κάθε μέρα και αυτό μας δίνει χαρά και ικανοποίηση, ακόμα και όταν τα βήματα που κάνουμε είναι μικρά.