Καλημέρα SayYesser!!!
Κατά το google ο όρος τοξική θηλυκότητα περιγράφει οποιαδήποτε περίπτωση, κατά την οποία οι γυναίκες καλούνται ρητά να συμμορφωθούν με τα παραδοσιακά στερεότυπα του φύλου τους. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες του όρου, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι επιβλαβείς και να προάγουν αρνητικά γυναικεία στερεότυπα, όπως η ιδέα ότι οι γυναίκες από τη φύση τους είναι κουτσομπόλες ή σπάταλες.
Τόσο οι απόψεις μας για τον ανδρισμό όσο και οι απόψεις μας για τη θηλυκότητα, “μας” επιβάλλονται κοινωνικά. Η Τοξική Θηλυκότητα αναφέρεται σε ένα σύνολο επιβλαβών γυναικείων στερεοτύπων που έχουν συνδεθεί με τα κοινωνικά αποδεκτά χαρακτηριστικά του ρόλου του γυναικείου φύλου.
Η τοξική θηλυκότητα είναι αποτέλεσμα εσωτερικευμένου μισογυνισμού και όπως ακριβώς η τοξική αρρενωπότητα μπορεί να είναι επιβλαβής για όλους. Οι περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν “τοξική περιποίηση” με βάση τη θηλυκότητα από την παιδική τους ηλικία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν λένε στα μικρά κορίτσια πως αν δεν ξέρουν να μαγειρεύουν θα μείνουν στο ράφι και πως η βεντάλια χρωμάτων που τους αρμόζει είναι οι 50 αποχρώσεις του ροζ και του λιλά.
Αρκετοί από μας μπερδεύουμε την τοξική θηλυκότητα με τον σεξισμό. Για παράδειγμα, «Ο σεξισμός λέει ότι μια γυναίκα είναι πολύ αδύναμη για να παίξει ένα άθλημα επαφής, όπως το ποδόσφαιρο ενώ η τοξική θηλυκότητα λέει ότι δεν θέλεις να παίξεις ποδόσφαιρο ούτως ή άλλως, γλυκιά μου, γιατί θα φαίνεσαι φρικτή και ιδρωμένη κατά τη διάρκεια του αγώνα”. Ο σεξισμός επικεντρώνεται στη στέρηση της θέσης και των δικαιωμάτων των γυναικών ενώ η τοξική θηλυκότητα έχει να κάνει με τον ορισμό της γυναικείας ιδιότητας όταν πρόκειται για βασικές ανθρώπινες πράξεις ή ουδέτερες προτιμήσεις.
Η τοξική θηλυκότητα δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί επειδή είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στον τρόπο ζωής μας. Όταν αρχίσεις να την αναγνωρίζεις θα θυμηθείς συμβουλές που βασίζονται στη θηλυκότητα και μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Να σου θυμίσω μερικές;
- Κάτσε σαν κυρία
- Μη λερώσεις το φόρεμά σου
- Μην κόβεις κοντά τα μαλλιά σου, είσαι σαν αγόρι
- Να φοράς make-up, μην είσαι απεριποίητη
- Μην κυκλοφορείς μόνη σου, τι θα πει ο κόσμος
- Να είσαι νοικοκυρά, ποιος άντρας θα σε πάρει
Όμως για να είμαστε δίκαιοι δεν ευθύνονται μόνο οι πρόγονοί μας αλλά και οι άντρες γι’ αυτό που συμβαίνει καθώς η τοξική θηλυκότητα δεν είναι προνόμιο κανενός και δυστυχώς δεν έχει φύλο.
Tip of the Day: Ειδικά στον εργασιακό χώρο, γυναίκες υφίστανται εκφοβισμό από άλλες γυναίκες, με όποια μέσα μπορούν και με ό,τι δικαίωμα τους δίνει η θέση εξουσίας στην οποία βρίσκονται. Σύμφωνα με έρευνες πάνω από το 70% των γυναικών νιώθουν ότι υφίστανται εκφοβισμό από άλλες γυναίκες στο γραφείο! Ο συχνότερος λόγος; Η ζήλια. Φοβερό;!
Προσοχή: Αν ψάχνεις τον σωστό όρο για να περιγράψεις τον απαίσιο προϊστάμενό σου ή τη δύστροπη πελάτισσά σου, πριν χρησιμοποιήσεις τη φράση «τοξική θηλυκότητα» σκέψου αν όντως έχει να κάνει με το φύλο σου αυτή η συμπεριφορά ή αν απλά πρόκειται για έναν “περίεργο” άνθρωπο. Θυμήσου, άλλο η «τοξική θηλυκότητα» και άλλο οι τοξικοί άνθρωποι.