Η Panzanella είναι μια παραδοσιακή σαλάτα της Φλωρεντίας με απώτερο σκοπό την αξιοποίηση του μπαγιάτικου ψωμιού. Σήμερα θα φτιάξουμε μια αλλιώτικη panzanella, ιδανική για το καλοκαίρι!
Θα χρειαστούμε:
3 κ.σ. ελαιόλαδο (και λίγο ακόμα για το τέλος)
3 κ.σ. χυμό λεμονιού ή ξύδι
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
½ κ.γ. μουστάρδα Dijon
½ φλιτζάνι κόκκινο κρεμμύδι σε φέτες
1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι (στραγγισμένο καλά)
5 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
16 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
3 ροδάκινα, κομμένα σε φέτες
4-5 φλιτζάνια κρουτόν
1 φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι ρεβίθια βρασμένα (προαιρετικά)
Πώς γίνεται:
– Στον πάτο ενός μεγάλου μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού ή το ξύδι, το σκόρδο, τη μουστάρδα, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι.
– Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καλαμπόκι, ανακατεύουμε καλά.
– Ρίχνουμε τις ντομάτες, τα ροδάκινα, τα κρουτόν και το μισό βασιλικό. Αναμειγνύουμε, προσθέτοντας περισσότερο ελαιόλαδο (αν θέλουμε) και περισσότερο λεμόνι, αλάτι και πιπέρι, για έξτρα γεύση.
– Αφήνουμε τη σαλάτα να “καθήσει” για 10 λεπτά, ώστε οι χυμοί να μουλιάσουν τα κρουτόν.
– Ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε τον υπόλοιπο βασιλικό και τα ρεβίθια (προαιρετικά).