Tα ετερώνυμα… δεν έλκονται!

Λένε ότι τα αντίθετα έλκονται, αλλά νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο δείχνει ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των ζευγαριών αυτό δεν ισχύει!

Οι ερευνητές σε πρόσφατη έρευνα διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα ζευγάρια έχουν στην πραγματικότητα πολύ περισσότερα κοινά από ό,τι πίστευαν. Ανέλυσαν περισσότερα από 130 χαρακτηριστικά προσωπικότητας που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την πίστη, την πολιτική έως τη χρήση ουσιών και το σεξουαλικό “ιστορικό”.

Οι ερευνητές αφού εξέτασαν περιπτώσεις πολλών εκατομμυρίων ζευγαριών που εκτείνονται σε διάστημα 120 ετών, δεν βρήκαν «καμία πειστική απόδειξη» ότι τελικά τα αντίθετα έλκονται. Η έκθεση έδειξε ότι μεταξύ 82 και 89 τοις εκατό από αυτά τα 130 χαρακτηριστικά αλληλοεπικαλύπτονταν και «οι σύντροφοι ήταν πιο πιθανό να είναι παρόμοιοι».

«Χαρακτηριστικά όπως οι πολιτικές και θρησκευτικές συμπεριφορές, το επίπεδο εκπαίδευσης και ορισμένες μετρήσεις του IQ έδειξαν ιδιαίτερα υψηλούς συσχετισμούς» σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης, Tanya Horwitz. Επιπλέον, άνθρωποι με ροπή προς τις καταχρήσεις
έτειναν να έλκονται από άλλους με παρόμοιες τάσεις.

Ποια είναι λοιπόν η σημασία αυτών των ευρημάτων; Πρέπει να απομακρυνόμαστε από τα αντίθετά μας; Όχι ακριβώς, λένε οι ειδικοί. «Ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να κάνουν τις δικές τους αναλύσεις και να μάθουν περισσότερα για το πώς και γιατί οι άνθρωποι καταλήγουν στις σχέσεις που κάνουν».

Ο ερευνητής Matt Keller εξηγεί: «Πολλά μοντέλα στη γενετική υποθέτουν ότι το ανθρώπινο ζευγάρωμα είναι τυχαίο. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι αυτή η υπόθεση είναι πιθανώς λανθασμένη». Τι γίνεται λοιπόν με το ρητό ότι τα αντίθετα έλκονται; Αυτό μπορεί να ισχύει όσον αφορά την αρχική έλξη αλλά δεν ισχύει στο μετά…

Έτσι, την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να συναντήσετε ένα “αντίθετο”, όσο δελεαστικό κι αν είναι,  ίσως αξίζει να αντισταθείτε στην παρόρμηση και να επενδύσετε χρόνο σε άτομα με τα οποία έχετε κοινό έδαφος.