National Doughnut Day την Κυριακή (5/11) και θα φτιάξουμε τα πιο εύκολα, σπιτικά ντόνατς!
Θα χρειαστούμε:
Για τα ντόνατς
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. ζάχαρη
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
½ κ.γ. αλάτι
1 πολύ μεγάλο αβγό, ελαφρά χτυπημένο
1 ¼ φλ. πλήρες γάλα
2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για επικάλυψη με γλάσο σοκολάτας:
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
½ φλ. κομματάκια σοκολάτας (περίπου 90-100 gr)
χρωματιστές νιφάδες τρούφας (προαιρετικά)
Για επικάλυψη με ζάχαρη κανέλας
4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
½ φλ. ζάχαρη
½ κ.γ. κανέλα
Πώς γίνεται:
– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε καλά 2 φόρμες ντόνατς 12 θέσεων.
– Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Σε μικρότερο μπολ, χτυπάμε ελαφρά το αβγό, το γάλα, το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια. Ενώνουμε τα δύο μίγματα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
– Με ένα μεγάλο κουτάλι γεμίζουμε τις φόρμες λίγο περισσότερο από τα τρία τέταρτα και ψήνουμε για 17-20 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα.
– Περιμένουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά, βγάζουμε τα ντόνατς από τις φόρμες και τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά πριν τα γαρνίρουμε.
Πώς γίνεται το γλάσο σοκολάτας:
Σε ένα μπολ βάζουμε τη σοκολάτα και την κρέμα. Λιώνουμε σε βήματα των 20 δευτερολέπτων στον φούρνο μικροκυμάτων, ανακατεύοντας μετά από κάθε φορά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βουτάμε τις κορυφές των ντόνατς στο γλάσο και πασπαλίζουμε με χρωματιστή τρούφα.
Πώς γίνεται η επικάλυψη ζάχαρης κανέλας
Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το λιωμένο βούτυρο και σε ένα άλλο ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα. Βουτάμε κάθε ντόνατ πρώτα στο βούτυρο και μετά στη ζάχαρη κανέλας, είτε μόνο από τη μία πλευρά ή και από τις δύο.
Tip:
Μπορούμε να γαρνίρουμε με γλάσο πορτοκαλιού, άσπρης σοκολάτας ή δημιουργώντας ό,τι χρώμα θέλουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής σε γλάσο άσπρης σοκολάτας.