Οι 12 πυλώνες που σε οδηγούν στην επιτυχία

Καλημέρα SayYesser!!!

Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο των Jim Rohn & Chris Widener με τίτλο “Twelve Pillars”. Αυτό που μου αρέσει στo συγκεριμένο βιβλίο είναι πως έχει γραφτεί σε μορφή ιστορίας, κάτι που το κάνει πραγματικά εύκολο να το θυμάμαι.

Η υπόθεση του βιβλίου αφορά σε έναν νεαρό άντρα που συνομιλεί με έναν εργάτη που δουλεύει στα χωράφια μιας πλούσιας οικογένειας. Ο εργάτης, λοιπόν, λέει στον νεαρό άντρα ότι αν θέλει να έχει μια καλή ζωή, πρέπει να ακολουθήσει τους δώδεκα πυλώνες… Στο τέλος του βιβλίου, αποδεικνύεται ότι ο άνθρωπος αυτός είναι στην πραγματικότητα ο πλούσιος, που του ανήκει η περιουσία την οποία και απέκτησε ακολουθώντας τις παρακάτω στρατηγικές τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

1. Να εργάζεσαι σκληρότερα για τον εαυτό σου παρά για τη δουλειά σου

Ένα πράγμα που συζητάμε συχνά μέσα από αυτή τη στήλη είναι πως η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε είναι στον εαυτό μας! Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιπαραγωγικό, αλλά στην πραγματικότητα γινόμαστε καλύτεροι στο επάγγελμά μας μέσω της αυτοεκπαίδευσης. Αφιερώνοντας χρόνο και προσπάθεια για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, την εξοικείωση με τις παλιές ή τη βελτίωση μας θα γίνουμε γρήγορα πιο ανταγωνιστικοί και θα υπερτερούμε κατά συνέπεια σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές. Απλό.

2. Ζήσε μια υγιή ζωή

Αυτό είναι το προφανές, αλλά δεν το βάζουν όλοι σε προτεραιότητα. Ωστόσο, είναι καλό να θυμόμαστε ότι η εξωτερική μας εμφάνιση είναι μια αντανάκλαση του εσωτερικού μας κόσμου. Οφείλουμε να μας φροντίζουμε περισσότερο λοιπόν για να ζούμε περισσότερο και καλύτερα.

3. Το δώρο των σχέσεων

Είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε τις βασικές σχέσεις στη ζωή μας και στη συνέχεια να τις καλλιεργήσουμε. Πρέπει να επενδύουμε στους ανθρώπους γύρω μας, είτε πρόκειται για ερωτικές γνωριμίες, φιλικές, κοινωνικές ή επαγγελματικές.

4. Βρες τον μεγάλο στόχο!

Στο βιβλίο, ο Rohn μοιράζεται συμβουλές για τον καθορισμό ενός σημαντικού στόχου και στη συνέχεια για τη διάσπασή του σε μικρότερους, πιο εφικτούς στόχους. Όμως, το πρώτο βήμα για την επίτευξη των στόχων μας είναι να αποφασίσουμε τι θέλουμε και μετά να το καταγράψουμε. Έχουμε μιλήσει για τον καθορισμό στόχων στο παρελθόν και για το πώς λειτουργεί ως οδικός χάρτης για τη ζωή μας. Είναι σημαντικό να καταστρώσουμε ένα σχέδιο και στη συνέχεια να το ακολουθήσουμε.

5. Η σωστή χρήση του χρόνου

Ο χρόνος πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύουμε χρόνο σε πράγματα που θα μας δώσουν ώθηση και έτσι να βρισκομάστε ένα βήμα μπροστά.

6. Φρόντισε να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που σε βοηθάνε να εξελιχθείς

«Είσαι ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάς τον περισσότερο χρόνο». Εάν βρίσκεσαι γύρω από άτομα που έχουν καλές ή κακές συνήθειες, αυτό έχει ξεκάθαρα αντίκτυπο και σε σένα. Άνοιξε τον κύκλο σου και βάλε μέσα άτομα που θέλουν το καλό σου και θα σε ενθαρρύνουν για να πετύχεις τους στόχους σου.

7. Δια βίου μάθηση

Ο καλύτερος τρόπος να επενδύσεις στον εαυτό σου είναι να είσαι δια βίου μαθητής. Μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στον κόσμο έφτασαν εκεί που βρίσκονται προσπαθώντας συνεχώς να μάθουν περισσότερα… και στη συνέχεια κάνοντας πράξη αυτά που έμαθαν. Το να είσαι δια βίου μαθητής σου ανοίγει ευκαιρίες που μπορεί να μην είχες φανταστεί.

8. Τα πάντα στη ζωή είναι θέμα marketing

Η πώληση είναι μια εξαιρετικά σημαντική δεξιότητα και αν θέλουμε να πετύχουμε πρέπει να μάθουμε να πουλάμε αλλά και να επηρεάζουμε τους άλλους. Η πώληση είναι παντού, είτε προσπαθούμε να βάλουμε τα παιδιά μας εμμέσως να κάνουν κάτι είτε να κερδίσουμε έναν νέο πελάτη, και τα δύο απαιτούν την τέχνη της πώλησης και του marketing.

9. Eισόδημα και προσωπική ανάπτυξη

Αν θέλουμε περισσότερα, πρέπει να γίνουμε κάτι περισσότερο. Το βασικό μέρος του ταξιδιού της προσωπικής ανάπτυξης είναι το άτομο που γινόμαστε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αν θέλουμε περισσότερα για τη ζωή μας, πρέπει να γίνουμε το άτομο που είναι ικανό να πετύχει περισσότερα.

10. Επικοινωνία και κατανόηση

Το μάθημα εδώ είναι να ακούμε πραγματικά ο ένας τον άλλον και να είμαστε συμπονετικοί. Να ακόυμε με στόχο να κατανοήσουμε την άποψη του συνομιλητή μας. Δεν πρέπει να ακούμε για να απαντήσουμε, για να διορθώσουμε ό,τι κάνει λάθος ή για να του αλλάξουμε γνώμη. Ο στόχος είναι να βρούμε κοινά σημεία ώστε να καλλιεργήσουμε μια σχέση.

11. Μάθε πώς να ηγείσαι

Η ηγεσία είναι ένα βασικό σύνολο δεξιοτήτων… πολύ δύσκολο να κατακτηθεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε σε θέση να καθοδηγείτε τον εαυτό σας πριν μπορέσετε να καθοδηγήσετε τους άλλους. Βοηθήστε τους φίλους και την οικογένειά σας να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να πετύχουν τους στόχους τους. Μπορείτε να φανταστείτε τι αντίκτυπο θα είχαμε αν  κάθε άτομο στον κόσμο ήταν ένας μεγάλος ηγέτης;

12. Άφησε μια πολύτιμη “κληρονομιά”

Ο Rohn συνιστά να επικεντρωθείτε στο να ζήσετε μια ζωή που βοηθά τους άλλους πνευματικά, διανοητικά, σωματικά, οικονομικά και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Αυτό θα ωφελήσει τόσο εσάς όσο και τους γύρω σας.

Τip of the Day: Σήμερα δεν θα σου πω μόνο ένα tip αλλά πολλά και -εννοείται- πολύ χρήσιμα!

  • Κάνε τώρα ένα σχέδιο για να επενδύσεις στον εαυτό σου.
  • Βάλε στόχους και δούλεψε πάνω τους κάθε μέρα από λίγο.
  • Μην παραμελείς τον εαυτό σου. Επικεντρώσου στη διατροφή και την άσκηση.
  • Επένδυσε στις σχέσεις και βρες τρόπους να ανταποδίδεις ό,τι καλό δέχεσαι.
  • Μάθε την τέχνη της πώλησης… επιτέλους!
  • Εστίασε στην “κληρονομιά” που δημιουργείς τώρα, αφού φυσικά έχεις ξεκάθαρο στο μυαλό σου τι θέλεις να αφήσεις πίσω σου!