Καλημέρα SayYesser και καλή εβδομάδα από το Malmö της Σουηδίας.

Σήμερα λοιπόν θα σου πω μία ιστορία για έναν ψαρά και έναν επιχειρηματία.

Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν ήταν ένας επιχειρηματίας που καθόταν στην παραλία και έκανε ένα σύντομο διάλειμμα από το άγχος του καθημερινού του προγράμματος. Τότε λοιπόν είδε έναν ψαρά να κωπηλατεί με μια μικρή βάρκα πίσω στο λιμάνι. Στη βάρκα υπήρχαν μερικά μεγάλα ψάρια.

Εντυπωσιασμένος ο επιχειρηματίας ρώτησε τον ψαρά: «Πόση ώρα σου παίρνει για να πιάσεις τόσα ψάρια;» Ο ψαράς του απάντησε «Ω, όχι τόσο πολύ».

Ο επιχειρηματίας μπερδεύτηκε: «Γιατί δεν ψαρεύεις περισσότερο για να πιάσεις ακόμα περισσότερα;»

«Περισσότερο; Αυτό είναι αρκετό για να ταΐσω ολόκληρη την οικογένειά μου ακόμη και να προσφέρω λίγο στους φίλους και γείτονές μου» είπε ο ψαράς. «Τι κάνεις λοιπόν την υπόλοιπη μέρα σου;» ρώτησε ο επιχειρηματίας.

Ο ψαράς απάντησε, «Λοιπόν, συνήθως πιάνω τα ψάρια μου μέχρι πολύ νωρίς το μεσημέρι, οπότε μετά πηγαίνω σπίτι, φιλάω τη γυναίκα μου και παίζω με τα παιδιά μου. Το απόγευμα παίρνω έναν υπνάκο και διαβάζω. Το βράδυ πάω στο χωριό να πιω ένα ποτό με τους φίλους μου, να παίξω κιθάρα, να τραγουδήσω και να χορέψω!».

Τότε ο επιχειρηματίας του έκανε μια πρόταση.

«Έχω διδακτορικό στις επιχειρήσεις! Μπορώ να σε βοηθήσω να γίνεις πολύ πιο επιτυχημένος. Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να περνάς περισσότερο χρόνο στη θάλασσα και να πιάνεις όσο το δυνατόν περισσότερα ψάρια. Όταν θα έχεις εξοικονομήσει αρκετά χρήματα, θα αγοράσεις ένα μεγαλύτερο σκάφος για να πιάνεις ακόμα περισσότερα ψάρια. Σύντομα θα μπορείς να αγοράσεις περισσότερα σκάφη, να δημιουργήσεις τη δική σου εταιρεία, να φτιάξεις ένα εργοστάσιο παραγωγής και μετά δε σε σταματά τίποτα».

Ρωτάει λοιπόν ο ψαράς: “Και μετά από αυτό;”

Ο επιχειρηματίας γελάει, «Μετά από αυτό, θα μπορείς να ζεις σαν βασιλιάς, να έχεις πολλά λεφτά και να γίνεις πολύ πλούσιος!»

«Και μετά από αυτό;» ρωτάει άλλη μια φορά ο ψαράς.

«Μετά από αυτό, μπορείς να αποσυρθείς, να μετακομίσεις σε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα, να ξυπνάς νωρίς το πρωί για να πας για ψάρεμα, μετά να επιστρέφεις στο σπίτι για να παίξεις με τα παιδιά σου, να έχεις χρόνο με τη γυναίκα σου, να κοιμάσαι τα μεσημέρια και το απόγευμα παρέα με τους φίλους σου να πάτε στο χωριό να τα πιείτε, να τραγουδάτε και να χορεύετε όλη νύχτα!».

Σαστισμένος, ο ψαράς απαντά: «Μα αυτό δεν κάνω ήδη;»

Tip of the Day: Αν νιώθεις ικανοποιημένος με όλα αυτά που ήδη έχεις δεν χρειάζεται να πιέζεσαι για περισσότερα. Το άγχος και η φιλοδοξία είναι μία επιλογή που μπορεί να μην σου ταιριάζει. Αν νιώθεις πως είσαι “χορτάτος” μπορείς πάντα να ακολουθήσεις τη δεύτερη επιλογή που είναι η χαρά που βρίσκεται στην απλότητα. Εσύ σε ποιον τύπο ανθρώπου ανήκεις;