Πάμε Malmö‎;

Καλημέρα SayYesser!!!

Ακόμα εδώ, και τα πράγματα είναι καλύτερα σήμερα αφού με 3 βαθμούς και ήλιο το λες και καλοκαιρία.
Το Μάλμε λοιπόν (στα σουηδικά: Malmö‎) είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη στη Σουηδία και έχει περίπου 300.000 κατοίκους. Το Μάλμε ήταν μία από τις πρώτες και πιο βιομηχανοποιημένες πόλεις της Σκανδιναβίας, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες προσπαθεί να προσαρμοστεί στη μεταβιομηχανική εποχή. Η πόλη έχει πολλά ιστορικά κτίρια και πάρκα και είναι επίσης ένα δημοφιλές μέρος για ψώνια λόγω των πολλών καταστημάτων της -το επιβεβαιώνω.
Η πόλη είναι γνωστή για τα τεράστια πάρκα και τους χώρους πρασίνου και θεωρείται ως ένα μοντέλο αειφόρου αστικής ανάπτυξης.
Σε γενικές γραμμές η Σουηδία είναι ακριβός προορισμός, όμως το Μάλμε είναι αυτό που λέμε value for money αφού και πιο οικονομικό είναι αλλά και θα σε αποζημιώσει με την ομορφιά του. To νόμισμα είναι το SEK (Swedish Krona)και 100SEK είναι περίπου 8,60€.

Φτιάξε κάφε και πάμε μια βόλτα;

1) Stortorget. Η παλαιότερη πλατεία του Μάλμε είναι η Stortorget, η οποία κάποτε ήταν η μεγαλύτερη πλατεία αγοράς της Ευρώπης. Χρονολογείται από το 1540 και περιβάλλεται από μεγάλα κτίρια, όπως το δημαρχείο του Μάλμε του δέκατου έκτου αιώνα.

Υπάρχουν πολλά δροσερά δωρεάν πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Μάλμο
2) Katrinetorp. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Μάλμε τον χειμώνα είναι να επισκεφτείτε τη χριστουγεννιάτικη αγορά στο εξοχικό κτήμα Katrinetorp. Είναι δωρεάν να επισκεφθείτε το αρχοντικό και τους όμορφους διαμορφωμένους κήπους του όλο το χρόνο, αλλά αν είστε εδώ τα Χριστούγεννα, ρίξτε μια ματιά στην αγορά του, μια από τις πιο όμορφες τoυ κόσμου.

3) Μουσείο Moderna. Το μουσείο σύγχρονης τέχνης της πόλης κοστίζει μόλις 50 SEK για να εισέλθετε και αξίζει να το επισκεφθείτε μόνο για το κτίριο, το οποίο συνδυάζει μια πρώην αίθουσα ατμοστροβίλου που χρονολογείται από το 1901 με ένα επιβλητικό σύγχρονο παράρτημα που κατασκευάστηκε το 2009. Φιλοξενεί μια ποικιλία εκθέσεων από Σκανδιναβούς καλλιτέχνες, καθώς και την περίεργη προβολή έργων από τους Andy Warhol, Picasso και Matisse.

4) Επισκεφθείτε το Disgusting Food Museum που εκθέτει περισσότερα από 80 “άχαρα” φαγητά από όλο τον κόσμο, από το surströmming της Σουηδίας (βρωμερά ζυμωμένη ρέγγα!) μέχρι το ψητό ινδικό χοιρίδιο από το Περού και το τυρί μολυσμένο από σκουλήκια από τη Σαρδηνία έως τον παλαιωμένο καρχαρία από την Ισλανδία. Το πιο σοκαριστικό; Κάποια από αυτά μπορείς να τα δοκιμάσεις!!!

5) Μια βόλτα στην αναγεννημένη περιοχή του Δυτικού Λιμανιού Västra Hamnen, με τα όμορφα κανάλια, τη ζωντανή προκυμαία και το εντυπωσιακό κτίριο Turning Torso θα σε αφήσει άναυδο, ενώ υπάρχουν και πολλές επιλογές για καφέ ή φαγητό στα πολυσύχναστα παραθαλάσσια καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Στα έξτρα είναι η υπέροχη θέα στη γέφυρα Öresund που ενώνει τη Δανία με τη Σουηδία.

6) Ανέβα στο ποδήλατό σου! Ένα από τα κορυφαία πράγματα που μπορείς να κάνεις στο Μάλμο είναι να εξερευνήσεις την πόλη με ποδήλατο. Το Μάλμε είναι μια από τις πιο φιλικές προς τους ποδηλάτες πόλεις στον κόσμο με πολλούς αποκλειστικούς ποδηλατόδρομους και μονοπάτια όπου μπορείς να οδηγείς με ασφάλεια. Έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι πολύ επίπεδο χωρίς ιδιαίτερες ανηφόρες ή κατηφόρες.

Η ποδηλασία είναι υπέροχη στο Μάλμε
7) Slottsparken. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Μάλμο είναι να απολαύσετε τα πολλά πάρκα και τους χώρους πρασίνου, και το Slottsparken – ή ο Κήπος του Κάστρου,  έχει πολλές γωνιές για να χαλαρώσεις κοντά στη φύση.

Slottsparken - Castle park in Malmö | GuidebookSweden8) Πικ-νικ στο Pildammsparken. Το μεγαλύτερο πάρκο του Μάλμε είναι ένα υπέροχο καταπράσινο σημείο με μια μεγάλη λίμνη, άφθονο γκαζόν για πικ-νικ και ένα όμορφο περίπτερο που χτίστηκε για την Έκθεση της Βαλτικής το 1914.

Malmö Sverige Pildammsparken - Gratis foto på Pixabay - Pixabay
9) Διασκεδάστε στην παραλία. Μόλις είκοσι λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης, η παραλία Ribersborg είναι μια αμμουδιά μήκους 2,5 χιλιομέτρων όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να τρέξουν και να κολυμπήσουν ή απλά να κάνουν ηλιοθεραπεία μια καλοκαιρινή μέρα.

Η μετάβαση στην παραλία στο Μάλμο είναι δωρεάν
10) Επισκεφθείτε μια αποικία φώκιας περίπου 35 λεπτά έξω από το Μάλμε, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε τις φώκιες να κολυμπούν και να παίζουν. Υπάρχουν αρκετοί local επαγγελματίες φωτογράφοι, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να τραβήξετε τις καλύτερες φωτογραφίες ενώ θα σας δώσουν όλες τις λεπτομέρειες για τις φώκιες και τον βιότοπό τους.

Επισκεφθείτε μια αποικία φώκιας από το Μάλμε στη Σουηδία.
11) Ρίξτε μια ματιά μέσα στο Apotek Lejonet. Δεν χρειάζεται να είστε άρρωστοι για να επισκεφθείτε το παλαιότερο φαρμακείο του Μάλμε στο Stortorget. Το μεγάλο αέτωμα εξωτερικά του είναι εντυπωσιακό ενώ το εσωτερικό είναι επενδεδυμένο με παλιά ξύλινα ράφια, ντουλάπια και μπαλκόνια.

Apotek Lejonet Malmö (2) | Heidi Vandenbussche | Flickr
12) Πηγαίνετε για ψώνια κατά μήκος του Sodergatan. Ο κεντρικός πεζόδρομος – εμπορικός δρόμος του Μάλμε, το Sodergatan, εκτείνεται από το Stortorget μέχρι το κανάλι. Είναι το μέρος στο Μάλμε για να περιηγηθείτε στα καταστήματα – και να αναζητήσετε το ιδιόμορφο γλυπτό του δρόμου Optimists Orchestra στο τέλος του Stortorget.

File:Optimistorkestern at Södergatan in Malmö Sweden.jpg - Wikimedia CommonsTip of the Day: Πάρε το τρένο και σε 15′ μέσω της γέφυρας Øresund θα βρεθείς από τη Σουηδία στη Δανία και συγκεκριμένα στην Κοπεγχάγη!

The Oresund Bridge links the city of Malmo in Sweden to Copenhagen, the capital of Denmark, and has a total length of 7,845 meters.Extra Tip of the Day: Αν ψάχνεις αφορμή για να έρθεις στο Malmö‎ να σου θυμίσω πως η Eurovision τον Μάϊο του 2024 θα γίνει εδώ! Λοιπόν τι περιμένεις;