Παράδειγμα προς μίμηση…

Καλημέρα SayYesser!!!

Λογικά τώρα που με διαβάζεις εγώ έχω ήδη προσγειωθεί και έχω προλάβει και τη σχολική γιορτή του Άρη που κάνει τον αφηγητή σε ένα θεατρικό για το Πολυτεχνείο -ευχήσου μου καλή τύχη.
Όμως, αφού χθες σου έκανα τον τουριστικό οδηγό για το Malmö, πάμε τώρα να σου πω και τις βασικές διαφορές με τη χώρα μας, πώς τις βίωσα εγώ σαν local έστω για μία εβδομάδα.

1) Καθαριότητα
Στους δρόμους, στα τρένα, στους τοίχους παντού τα πάντα είναι πεντακάθαρα χωρίς ίχνος βρωμιάς πουθενά! Αλήθεια σου λέω, δεν βλέπεις το παραμικρό σκουπίδι! Κυριολεκτικά, έκανα άπειρα χιλιόμετρα και δεν είδα ούτε μία γόπα τσιγάρου, ούτε ένα χαρτάκι ή περιττώματα κάποιου ζώου. ΤΙΠΟΤΑ!!! Η καθαριότητα όμως δεν περιορίζεται μόνο στο πάτωμα και στους δρόμους, αφού οι τοίχοι όλως των κτιρίων, τα ΜΜΜ, οι πλατείες, τα μνημεία όλα είναι στην εντέλεια χωρίς ίχνος βανδαλισμού από graffiti, κουτσουλιές ή οποιαδήποτε καταστροφή.

2) Αδέσποτα
Σου μιλάω ειλικρινά όπως και στη Νέα Υόρκη έτσι και στη Σουηδία δεν είδα ούτε γάτα ούτε σκύλο ούτε οποιοδήποτε άλλο οικόσιτο ζώο να κυκλοφορεί αδέσποτο. Ούτε 1!

3) Άστεγοι
Δεν ξέρω τι πρόγραμμα περίθαλψης απόρων και αστέγων έχουν όμως πουθενά -και το εννοώ το πουθενά- δεν είδα κανένα συνάνθρωπό μας να είναι βρώμικος, να κοιμάται στο δρόμο ή να ζητιανεύει για χρήματα ή φαγητό. Δεν είδα κανένα παραμελημένο παιδί σε φανάρια ή οπουδήποτε μόνο του.

4) Διαβάσεις και κυκλοφορία
Δεν τολμάς να κάνεις μισό βήμα από το πεζοδρόμιο μπροστά σε διάβαση και έχει σταματήσει να κινείται το σύμπαν. Έτσι απλά. Ο σεβασμός στους πεζούς είναι αδιαμφισβήτητος όπως και ο σεβασμός στους οδηγούς αφού τόσες μέρες εκεί και δεν άκουσα ούτε ένα κορνάρισμα. Να μη σας πω για την κίνηση που είναι μηδενική ή για τα προβλεπόμενα δημόσια parking με αναρίθμητες διαθέσιμες θέσεις για να διευκολύνεται οποιαδήποτε μετακίνησή σου στο κέντρο της πόλης. Τα δε μέσα μεταφοράς, ασύλληπτα καθαρά, απίστευτα γρήγορα και εξωπραγματικά “στην ώρα τους”.

5) Ευγένεια
Σε σχέση με άλλες μεγάλες πόλεις οι άνθρωποι εδώ είναι ευγενέστατοι και πραγματικά έχουν τη διάθεση να σε εξυπηρετήσουν. Ακόμα και αν δεν μιλούν Αγγλικά -μεγάλο ποσοστό, θα κάνουν τα πάντα για να σε βοηθήσουν να βρεις αυτό που ψάχνεις. Μετακινήθηκα πολύ και κυρίως με τα πόδια αλλά και με τα ΜΜΜ τόσο την ημέρα αλλά και τη νύχτα και με μεγάλη ανακούφιση σου λέω πως δεν ένιωσα απειλή, φόβο ή άγχος από τους ανθρώπους γύρω μου.

6) Σεβασμός
Οι άνθρωποι εδώ έχουν τον σεβασμό στο DNA τους, τέλος. Σέβονται τις αρχές, σέβονται τον τόπο τους, σέβονται τους εργαζομένους, σέβονται ο ένας τον άλλο. Δεν θα ακούσεις φωνές, δεν θα μιλήσουν άσχημα σε κάποιον υπάλληλο για να εξυπηρετηθούν πιο γρήγορα, δεν θα αγριοκοιτάξουν τη μαμά με το μωράκι μου κλαίει, δεν θα δεις φασαρία και ουρές λες και είναι όλα αρμονικά φτιαγμένα και ο καθένας ξέρει τη θέση του και τον ρόλο του.

Tip of the Day: Δεν ξέρω τι tip να σου πω. Απλά θα ευχηθώ να μπορέσουμε κάποια στιγμή να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να υπολογίζουμε ο ένας τον άλλο, να βοηθάμε, να νοιαζόμαστε και να μην είμαστε παρτάκηδες. Αυτό θα σου πω, αυτό θα ευχηθώ και σε αυτό θα ελπίζω: στην καλοσύνη. Αγωνιστικούς χαιρετισμούς -λόγω Πολυτεχνείου- και τα λέμε τη Δευτέρα!!!