Η παλαιότερη γνωστή καταγραφή του παγωτού sundae ήταν σε μια διαφήμιση στην περιοχή Ithaca της Νέας Υόρκης. Αυτό έγινε στις 5 Οκτωβρίου του 1892. Η ημέρα της εβδομάδας (i.e. Sunday), δηλαδή η Κυριακή, χρησιμοποιήθηκε για να συνοδεύσει την συνταγή του παγωτού στην Ithaca Daily Journal.
Και η συνταγή για αυτό το απολαυστικό επιδόρπιο:
Για 8 μερίδες
Συστατικά
8 κούπες φρέσκες φράουλες
1 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
πουρέ φράουλας
8 μικρές μπάλες παγωτό βανίλια
σαντιγύ
Για τον πουρέ φράουλας
300 gr κατεψυγμένες ή φρέσκιες φράουλες
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1ο Βήμα: Κόβουμε τις φρέσκιες φράουλες στα 4 ή στη μέση ανάλογα με το μέγεθός τους. Τις προσθέτουμε σε ένα μπολ με το νερό και τις 2 κουταλιές ζάχαρη και τις αφήνουμε για 1 ώρα περίπου.
2ο Βήμα: Για τον πουρέ φράουλας ξεπαγώνουμε τις φράουλες, αν είναι κατεψυγμένες, και μαζί με την ζάχαρη τις χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
3ο Βήμα: Σε ποτήρι μιλκσέικ προσθέτουμε ένα μέρος πουρέ στη συνέχεια παγωτό, τις κομμένες φράουλες και επαναλαμβάνουμε τα βήματα για περισσότερες στρώσεις. Γαρνίρουμε με σαντιγύ.
Καλή απόλαυση!