Just Do It

Καλημέρα SayYesser!!!

Κάποτε ο Phil Knight, ο χαρισματικός ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Nike παρευρέθηκε σε ένα συνέδριο ως κεντρικός ομιλητής. Όταν ήρθε η σειρά του να μιλήσει για τη Nike, δεν προσπάθησε να πείσει τον κόσμο γιατί η εταιρεία του είναι καλύτερη από τον ανταγωνισμό, απλά απηύθυνε στο ίδιο το κοινό μία σειρά ερωτήσεων ώστε να καταλάβουν από μόνοι τους τι είναι αυτό που πρεσβεύει και ποιο λόγο ύπαρξης έχει η εταιρεία.

Κοιτάζοντας το κοινό λοιπόν, ο Knight ζήτησε από όσους τρέχουν ή κάνουν κάποιου είδους άσκηση να σηκωθούν. Και σχεδόν όλοι στο δωμάτιο σηκώθηκαν όρθιοι.

Μετά ρώτησε: «Αν τρέχεις τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, συνέχισε να στέκεσαι. ‘Ολοι οι άλλοι μπορούν να καθίσουν». Το μισό δωμάτιο κάθισε.

Συνέχισε ρωτώντας: «Αν τρέχεις 2-3 φορές την εβδομάδα, ανεξάρτητα από τον καιρό, συνέχισε να στέκεσαι». Τώρα, σχεδόν όλοι στο δωμάτιο κάθισαν εκτός από πολύ λίγα άτομα.

Κοιτάζοντας τους ανθρώπους που έμειναν όρθιοι, ο Knight είπε: «Είμαστε εδώ για εσάς. Όταν σηκώνεστε στις 6 το πρωί για να πάτε για τρέξιμο, ακόμα κι αν έξω έχει κρύο ή βρέχει, εμείς στεκόμαστε εκεί έξω στην παγωνιά και βρεχόμαστε μαζί σου, επευφημώντας σε. Είσαι ο πρωταθλητής μας και εμείς οι μεγαλύτεροι θαυμαστές σου».

Χωρίς ούτε μία αναφορά στις πιο πρόσφατες τεχνολογίες ή ποιοι διάσημοι αθλητές φορούν τα προϊόντα του, ο Knight έκανε μια πολύ πιο συναρπαστική τοποθέτηση σχετικά με το γιατί θέλουμε τη Nike στη ζωή μας. Το “Just Do It” της Nike, είναι κάτι περισσότερο από μια ετικέτα, είναι ένα σύνθημα. Είναι τρόπος ζωής. Είναι μια κραυγή συγκέντρωσης. Δεν έχει να κάνει καθόλου με τη νίκη παρά μόνο με την προσπάθεια.

Tip of the Day: Οι άνθρωποι γύρω μας δεν έλκονται από αυτό που κάνουμε, έλκονται από το «γιατί» το κάνουμε. Και αυτό το «γιατί» είναι ο πραγματικός παράγοντας διαφοροποίησης, είτε στη δουλειά είτε στην επιχείρηση είτε στη ζωή μας. Υπάρχουν δύο τρόποι για να χτίσουμε μια επιχείρηση, καριέρα ή ζωή. Μπορούμε είτε να περάσουμε τη ζωή κυνηγώντας και αναζητώντας ευκαιρίες ή πελάτες, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή δεν μπορεί κάποιος θα μας προσέξει ή μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή μας με πρόθεση, γνωρίζοντας ποιοι είμαστε, τι μπορούμε να κάνουμε, γνωρίζοντας το «γιατί» το κάνουμε και πηγαίνοντας μπρος ολοταχώς  κατευθείαν στο στόχο μας. Αν θέλεις να νιώθεις ένα “αθάνατο” πάθος για τη δουλειά και τη ζωή σου, αν θέλεις να αισθάνεσαι ότι συνεισφέρεις σε κάτι μεγαλύτερο από σένα, τότε πρέπει να ξέρεις τον σκοπό σου, να γνωρίζεις το γιατί το κάνεις και τότε όλα απλά θα είναι πιο εύκολα, just do it…