Η αλληλεγγύη χτίζει κόσμους!

3D Rendering crowd of people that form the symbol of solidarity in the world

Τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που εκτός από δώρα ανοίγουμε και την καρδιά μας.

Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης (International Human Solidarity Day) που καθιερώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2005. Αυτή η ημέρα έχει ως στόχο την προώθηση και την αναγνώριση της αξίας της αλληλεγγύης μεταξύ ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτό, επειδή αναγνωρίζεται ως σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων όπως η φτώχεια, η ανισότητα, η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη για ειρήνη και δικαιοσύνη.

Η αλληλεγγύη ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα, κοινότητες και κουλτούρες. Αυτό δημιουργεί έναν κόσμο συμπερίληψης και εντείνει το αίσθημα του ανήκειν ανά την υφήλιο.

H αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς

Ένας πολύ καλός τρόπος, λοιπόν, για να κάνουμε τον κόσμο όσο καλύτερο μπορούμε, τόσο για εμάς, όσο και για τις επόμενες γενιές, είναι ο εθελοντισμός.

Πρωτίστως, ο εθελοντισμός μας επιτρέπει να έχουμε άμεση επίδραση στις κοινότητές μας. Μέσω εθελοντικών δράσεων μπορούμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της κατάστασης των συνανθρώπων μας. Παράλληλα, ο εθελοντισμός ενθαρρύνει το αίσθημα ευθύνης και συμμετοχής στην κοινωνία. Το να προσφέρεις έχει πολλά οφέλη. Όχι μόνο για την κοινωνία και τους συνανθρώπους μας αλλά και για εμάς τους ίδιους.

Έρευνα του 2016 που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία, από τους Tabassum, Mohan και Smith, σε 66 χιλιάδες εθελοντές, έδειξε ότι οι μακροχρόνιοι εθελοντές είχαν καλύτερη ψυχική υγεία από εκείνους που ήταν εθελοντές για μικρότερα διαστήματα. Αυτό μας δείχνει ότι ο εθελοντισμός εκτός από το ότι μας κάνει ενεργούς πολίτες, συμβάλλει επίσης, στην καλή ψυχική υγεία! 

Επίσης, ο εθελοντισμός διευρύνει τους ορίζοντές μας, αφού μας φέρνει σε επαφή με περισσότερο κόσμο, με περισσότερες κουλτούρες και αναπτύσσει τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες. Έτσι, μαθαίνουμε να λειτουργούμε καλύτερα σε μία ομάδα, να συνεργαζόμαστε και μέσω αυτής να αναγνωρίζουμε και να αξιοποιούμε τις προσωπικές μας αδυναμίες αλλά και τις δεξιότητες. Αυτό μας βοηθάει μάλιστα να έχουμε περισσότερη αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση.

Υπάρχουν πολλές δομές που θα μπορούσε κάποιος να απασχοληθεί εθελοντικά. Ένα πρώτο βήμα, είναι να αναρωτηθείς πού πραγματικά θα απολάμβανες να προσφέρεις. Ας μην ξεχνάμε ότι ο εθελοντισμός ξεκινάει πρώτα ως ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους μας και μετά ως επιβράβευση για εμάς. Μπορείς εύκολα και γρήγορα, με μία απλή αναζήτηση στο ίντερνετ να βρεις διάφορους οργανισμούς που να έχουν ανάγκη από εθελοντές. Πριν δεσμευτείς, καλό θα ήταν να γνωρίζεις τα βασικά, δηλαδή: με ποιο τρόπο θα προσφέρεις και πόσο χρόνο θα πρέπει να διαθέσεις (εβδομαδιαίως/μηνιαίως).

Μπορεί σήμερα να αναδεικνύεται η σημασία της αλληλεγγύης ως παγκόσμιου αξιακού πλαισίου, το να προσφέρεις όμως, δεν έχει εποχή και να θυμάσαι ότι μόνο να κερδίσεις από αυτό μπορείς!