Fair Play

Καλημέρα SayYesser και καλή εβδομάδα!!!

Μου αρέσει ο ανταγωνισμός. Θεωρώ πως όταν συμβαίνει σε λογικά πλαίσια, μπορεί να δημιουργήσει μικρά ή ακόμα και μεγάλα θαύματα. Μου αρέσει να βλέπω κάποιον καλύτερο από μένα και να προσπαθώ να τον φτάσω ή να τον ξεπεράσω. Γιατί τότε είναι από τις στιγμές που ακούω τα γρανάζια του εγκεφάλου μου πραγματικά να δουλεύουν. Γιατί τότε είναι η στιγμή που πιέζω τον εαυτό μου να σκεφτεί το κάτι παραπάνω. Γιατί τότε είναι η στιγμή να ξεπεράσω τα όριά μου και να γίνω καλύτερη. Καλύτερη από κάποιον άλλο και κατά συνέπεια καλύτερη από τον τωρινό μου εαυτό.
Όμως υπάρχει και ο ανταγωνισμός που είναι άρρωστος και εμμονικός. Που τότε χάνεται το νόημα του να γίνω καλύτερος και κυριαρχεί η εμμονή να σε σβήσω από τον χάρτη και να μείνω μόνος μου. Στον επαγγελματικό τομέα συμβαίνει συχνά και μη μου πεις ότι πέφτεις από τα σύννεφα γιατί απλά δεν θα σε πιστέψω.
Σε όλες τις δουλειές ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και όλοι κυνηγάμε το ίδιο πράγμα, να ικανοποιήσουμε τον πελάτη και να πάρουμε τη “δουλειά”. Μέρος της δουλειάς -τουλάχιστον της δικής μου, είναι να κάνουμε και ραντεβού ώστε να παρουσιάζουμε τα καινούργια μας project αλλά και για σύσφιξη σχέσεων με παλιούς συνεργάτες όπως και με εν δυνάμει νέους. Πρόσφατα λοιπόν βρέθηκα στο γραφείο μιας πολύ μεγάλης εταιρείας για να τους παρουσιάσω όλο το portfolio της εταιρείας και να τους “πείσω” να συνεργαστούμε αφού μέχρι τότε δεν είχαμε καμία οικονομική σχέση. Ο κύριος που μίλησα -ο ιδιοκτήτης παρακαλώ, μου είπε ότι η παρουσία “ανταγωνιστή” μου στα γραφεία τους λίγο πριν τα Χριστούγεννα και η εμμονή του να μιλάει για μένα, ήταν αυτό που του κέντρισε το ενδιαφέρον -την περιέργεια θα πω εγώ,  και τον έκανε να θέλει να με γνωρίσει και κατά συνέπεια να μάθει για τη δουλειά μου.
Η κατάληξη; Με αφορμή την εμμονή και τον όχι “συνετό” ανταγωνισμό που προέβαλε ο συνάδελφός μου, κατάφερε να μου δώσουν χώρο και χρόνο σε μία εταιρεία που μέχρι και τότε αγνοούσε την ύπαρξή μου. Ο ματαιόδοξος συνάδελφος λοιπόν σπατάλησε τον χρόνο που του δόθηκε και αντί να μιλάει για τη δική του εταιρεία, μιλούσε για τη δική μου με αποτέλεσμα τελικά να γίνει άθελά του συνεργάτης μου και όχι ανταγωνιστής μου.

Tip of the Day: Μην γίνεις σαν τον αδαή συνάδελφο εκτός και αν είσαι πεπεισμένος πως είναι καλύτερο να μιλάς για κάποιον άλλο γιατί αν μιλήσεις για σένα μπορεί να μην ενδιαφερθεί κανείς. Μίλα για σένα, άρπαξε την ευκαιρία και συστήσου, άδραξε κάθε δευτερόλεπτο συνάντησης για να γνωριστείτε καλύτερα ώστε να δει ο υποψήφιος συνεργάτης ποιος είσαι και τι μπορείς να του προσφέρεις και άσε τον ανταγωνιστή στην απ’ έξω. Μην του κάνεις τη χάρη να χάνεις τον χρόνο σου μιλώντας για αυτόν. Γιατί τότε δεν είσαι ανταγωνιστής του αλλά ambassador του ίδιου και της επιχείρησής του.