Kάντο όπως ο Αϊνστάιν!

Καλημέρα SayYesser!

Σήμερα σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σου ιδιαίτερα πολύτιμες συμβουλές επιτυχίας από τον μεγαλύτερο φυσικό και ιδιοφυΐα της εποχής του – και όχι μόνο – τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες που πέρασαν από αυτόν τον πλανήτη μας εμπνέει και μας δείχνει τον δρόμο για την επιτυχία.

Στο βιβλίο “The Einstein Effect”, γραμμένο από τον επίσημο διευθυντή κοινωνικής δικτύωσης του ιδρύματος Einstein, Μπένιαμιν Κοέν, μπορεί κανείς να δει τους “κανόνες για μια καλύτερη ζωή”. Ακολουθούν μερικοί από αυτούς.

 Ξόδεψε την ενέργειά σου σε πράγματα που έχουν σημασία

Τον Αϊνστάιν δεν τον ενδιέφερε πολύ η εμφάνισή του, αν ήταν ελκυστικός ή αν τον θεωρούσαν όμορφο. Ασχολούνταν με ό,τι είχε για εκείνον σημασία. Και ήταν αποτελεσματικός, αυτή είναι μια μαγική λέξη! Οι σπουδαίοι άνθρωποι που κατάφεραν να πετύχουν και να ξεχωρίσουν είχαν κάτι κοινό: την αποτελεσματικότητα. Το μυστικό εδώ βρίσκεται στην εξοικονόμηση ενέργειας: μην ασχολείσαι με πολλά ανούσια πράγματα, επικεντρώσου στα σημαντικά! Η ενέργεια μας δεν είναι ανεξάντλητη. Όταν είμαστε κουρασμένοι δεν μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί ούτε αποτελεσματικοί.

Να έχεις τη νοοτροπία του παζλ

Να σκέφτεσαι τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις, σαν παζλ, όπως ο Αϊνστάιν. Εκείνος αντιμετώπιζε κάθε δυσκολία σαν ένα παζλ που έπρεπε να λυθεί. Δεν ήταν απόλυτος, δεν θεωρούσε τον εαυτό του αλάνθαστο και τολμούσε πάντα να πειραματιστεί. Το να έχουμε μια νοοτροπία παζλ – δηλαδή το μυαλό ενός επιστήμονα – θα μας οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις, θα δούμε τις καταστάσεις συνολικά και σε βάθος, από πολλές οπτικές γωνίες. Θυμήσου τη φράση του: «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση»!

Να σκέφτεσαι βαθιά αυτά που σε συναρπάζουν!

Το 1946 ένα γράμμα έφτασε στο γραφείο του Αϊνστάιν όπου τον ρωτούσαν τι έπρεπε να κάνουν με τη ζωή τους. Εκείνος είπε, εάν έχετε συναντήσει μια ερώτηση που σας ενδιαφέρει βαθιά, μείνετε σε αυτήν για χρόνια και μην προσπαθήσετε ποτέ να αρκεστείτε στη λύση επιφανειακών προβλημάτων που υπόσχονται σχετικά εύκολη επιτυχία. Μάλιστα ο Αϊνστάιν είχε γράψει στον φίλο του Ντέιβιντ Μπομ: «Δεν πρέπει να σε καταθλίβει το τεράστιο πρόβλημα. Αν ο Θεός έχει δημιουργήσει τον κόσμο, η κύρια ανησυχία του ήταν σίγουρα να μην μας διευκολύνει την κατανόησή του».

Tip of the Day: Tι tip να σου πω τώρα εγώ; Θα σου πω ότι έχω ακολουθήσει τους παραπάνω κανόνες και ναι είναι αποτελεσματικοί! Σε φέρνουν πιο κοντά στους στόχους σου και στην επιτυχία. Αλλά σίγουρα δεν είναι εύκολο να τους ακολουθείς πάντα! Για παράδειγμα, έχω ασχοληθεί με πάρα πολλά πράγματα που ήταν ανούσια, με εξαντλούσαν πνευματικά και όχι μόνο… και έτσι δεν είχα πάντα τον χρόνο και την ενέργεια που χρειαζόμουνα μέσα στη μέρα για να κάνω όσα ήταν πραγματικά σημαντικά. Αλλά παθαίνοντας, λένε μαθαίνεις! Πάμε για όσα αξίζουν λοιπόν και περιμένω τα δικά σου tips επιτυχίας! Μην ξεχνιόμαστε… 🙂