Η κλιματική αλλαγή απειλεί διάσημες απολαύσεις

Η κλιματική κρίση μπορεί να βάλει στοπ σε διάσημες απολαύσεις όπως η σοκολάτα, το κρασί και ο καφές;
Μία σειρά παρουσιάσεων με τίτλο το «τελευταίο γεύμα» αποτυπώνει πως πιάτα που είναι πολύ αγαπητά μπορεί να μην είναι δεδομένα στο μέλλον λόγω της κλιματικής κρίσης.

Ο Σαμ Κας που ήταν σεφ του Λευκού Οίκου παρουσίασε τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στις καθημερινές μας συνήθειες αλλά και σε πολύ δημοφιλή πιάτα και διάσημες γεύσεις.
Ο Κας παρουσίασε την απειλή για κάποια πιάτα, με πρώτες ύλες που βρίσκονται εύκολα (σολομός, στρείδια, καφές, κρασί) σε ένα δείπνο με τέσσερα πιάτα που θα μπορούσαν να αλλάξουν ακόμα και να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Το τελευταίο δείπνο
Η τελευταία παρουσίαση του τελευταίου δείπνου, που έγινε σε ένα εστιατόριο της Μινεάπολις, περιλάμβανε πιάτα με οικεία υλικά, πολλά από τα οποία κινδυνεύουν να εξαφανιστούν…

«Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό αρχίζει να διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην σεφ του Λευκού Οίκου και πολιτικός σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ήξερες ότι…

Αν ο πλανήτης θερμανθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050, οι μισές από τις περιοχές που καλλιεργούν καφέ δεν θα είναι πλέον κατάλληλες.

Κινδυνεύουν…

Στις παρουσιάσεις του «τελευταίου δείπνου», ο Κας εστιάζει σε τρία τρόφιμα-απολαύσεις: στον καφέ, στο κρασί και στη σοκολάτα, επειδή θα μπορούσαν να υποστούν μεγάλες απώλειες καλλιεργειών με μικρή μόνο αύξηση της θερμοκρασίας.

«Πρόκειται για τρόφιμα που καταναλώνουμε κάθε μέρα και μας δίνουν μεγάλη χαρά, ενώ για κάποιους είναι μια βαθιά έκφραση της ταυτότητάς τους», είπε χαρακτηριστικά ο Κας.

Παραδείγματα

Ο Κας κι ο Ζίμμερν έδειξαν με παραδείγματα πως συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές:

– Παρατηρούμε ότι υπάρχουν αποδεκατισμένα στρείδια στον κόλπο Apalachicola της Φλόριντα, ενώ ήταν παράδεισος για τα οστρακοειδή.

– Μια πολύ κακή χρονιά για τα ροδάκινα της Τζόρτζια και η έλλειψη πέρκας για τις πατάτες ψαριού, αυξάνουν πάρα πολύ το κόστος…

Γεωργία και κλιματική αλλαγή

«Θέλω οι άνθρωποι να στείλουν ένα σημείωμα σε κάθε φίλο τους και να τους πουν ότι βρισκόμαστε σε ένα υπαρξιακό σημείο», επισήμανε ο Ζίμμερν, και συνέχισε: «Πρόκειται για μια κρίση που πρέπει να λύσουμε πραγματικά».

Είναι γεγονός ότι τα νερά θερμαίνονται, στέλνοντας τα ζώα σε αναζήτηση ψυχρότερων νερών. Για τους Αμερικανούς καταναλωτές, αυτό σημαίνει ότι ορισμένα είδη, όπως οι αστακοί, θα μεταναστεύσουν πιο βόρεια, προς τον Καναδά, επηρεάζοντας το κόστος και τη διαθεσιμότητά τους.

Πρώτο πιάτο: Στρείδια από την ανατολική και τη δυτική ακτή και μαριναρισμένα μύδια σερβιρισμένα στο κέλυφος με spruce ponzu και finger limes (λεμόνι χαβιάρι)

Η τραγανή γεύση του πρώτου πιάτου ανέδειξε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα μαλάκια στη φύση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα στρείδια βοηθούν και στον καθαρισμό του νερού στο οποίο ζουν. Τα στρείδια και άλλα θαλασσινά κινδυνεύουν, καθώς όσο μειώνεται ο πληθυσμός τους, μειώνεται και η διαθεσιμότητά τους.

Δεύτερο πιάτο: Σολομός Νορβηγίας με σάλτσα romesco και πατάτες κονφί

Η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων και το λιγότερο χιόνι επηρεάζουν την ικανότητα του σολομού να αναπαράγεται. Τα προγράμματα υδατοκαλλιέργειας παράγουν βιώσιμα τρόφιμα που μπορούν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.

Πατάτες κονφί: Η σάλτσα romesco του Κόλινς περιλαμβάνει ένα τρόφιμο που απειλείται: τα αμύγδαλα. Οι ξηροί καρποί και τα φρούτα χρειάζονται ψυχρές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας και επηρεάζονται από τη θερμότητα.

Τρίτο πιάτο: Αρνί με άγριο ρύζι χειροποίητης συγκομιδής, τριγωνέλλα και καφέ, βινεγκρέτ από παστό άγριο κρεμμύδι και κόκκινο κρασί

Ο Κας κατέστησε σαφές ότι οι καλλιέργειες μεγαλύτερων εμπορευμάτων, όπως το σιτάρι, θα είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια προσφορά τροφίμων, αν υπέφεραν ακόμη και από μικρότερες μετατοπίσεις στη βιωσιμότητα των καλλιεργειών από αυτές που υφίστανται τα θαλασσινά.

Καφές και κρασί

Ο καφές χρειάζεται ένα σταθερό κλίμα, με δροσερές νύχτες και ζεστές ημέρες. Αν ο πλανήτης θερμανθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050, οι μισές από τις περιοχές που καλλιεργούν καφέ δεν θα είναι πλέον κατάλληλες.

Κρασί

Ο Κας ανέφερε ότι οι αμπελουργοί της Καμπανίας, στη Γαλλία, έχουν αγοράσει γη στην Αγγλία για να προετοιμαστούν για την παραγωγή κρασιού στο μέλλον, καθώς οι περιοχές στη Γαλλία γίνονται πολύ θερμές πλέον για ορισμένες ποικιλίες.

Τέταρτο πιάτο: Πουτίγκα με καφέ και σοκολάτα, κολλώδη καραμέλα με φουντούκια φιστικιού και chantilly βανίλιας

Ο Κόλινς είπε ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει το αλεύρι για να δείξει πώς βασικές καλλιέργειες όπως το σιτάρι, αν μειωθούν προκαλούν μεγάλη ανησυχία…

Σοκολάτα

Η σοκολάτα πρέπει να καλλιεργείται σε συγκεκριμένες περιοχές. Η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να κάνει τις περιοχές αυτές αφιλόξενες.

Η παραγωγή σοκολάτας συγκεντρώνεται κοντά στον ισημερινό. Η κατανάλωση μιας σοκολάτας ή η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ δεν είναι αυτό που οδηγεί στο πρόβλημα, αλλά «το γεγονός ότι εξαιτίας της υπόλοιπης ανθρώπινης συμπεριφοράς και δραστηριότητάς μας στον πλανήτη Γη, αυτό απειλείται πλέον σοβαρά με τρόπο που κανείς δεν αντιλαμβάνεται».