Αγάπη ή εθισμός;

Καλημέρα SayYesser και καλή εβδομάδα!!!

Είναι η αγάπη εθισμός; Και αυτό που νιώθεις είναι αγάπη ή εθισμός;

Ο εθισμός στην αγάπη είναι μια ανθυγιεινή προσήλωση σε κάποιον και συχνά μπερδεύουμε το συναίσθημα με την ανάγκη. Ο εθισμός διαφέρει από τα βαθιά ρομαντικά συναισθήματα λόγω της ψυχαναγκαστικής φύσης του και οδηγεί στην παραμέληση της προσωπικής ευημερίας για χάρη της σχέσης. Ο εθισμός στην αγάπη αφορά την εξάρτηση και τον φόβο, ενώ η αληθινή αγάπη προάγει την αμοιβαία ανάπτυξη και τον σεβασμό.

Εσύ μπορείς να ξεχωρίσεις αν είσαι ερωτευμένος ή έντονα εθισμένος σε κάποιον άλλον; Για να σε βοηθήσω, ο εθισμός είναι η έντονη λαχτάρα για το ταίρι σου που συνδυάζεται με τις έντονες εναλλαγές της διάθεσης γιατί πολύ απλά δεν μπορείς να αισθανθείς ασφάλεια στη σχέση. Επίσης, η αδυναμία να λειτουργήσεις κανονικά, καθώς και οι εμμονικές σκέψεις αλλά και τα σοβαρά συμπτώματα στέρησης στην περίπτωση που το ταίρι μας μάς εγκαταλείψει τελικά, ναι όλα αυτά είναι εθισμός.

Οπότε, ποια είναι η διαφορά μεταξύ του να είσαι ερωτευμένος από το να είσαι εθισμένος σε κάποιον;

Τα χαρακτηριστικά του να είσαι εθισμένος είναι:

  1. Υπάρχει δράμα πλήρους απασχόλησης στην κοινή ζωή σας που προκαλεί χάος και σύγχυση που εκτός από εσάς τους δύο, φίλοι και μέλη της οικογένειας παρασύρονται στη συναισθηματική αυτή αναταραχή.
  2. Προσπαθείς πάντα να ευχαριστείς τον σύντροφό σου δίνοντας περισσότερα από τον εαυτό σου από όσο θα έπρεπε – ώσπου φτάνεις σε ένα σημείο και δεν σε αναγνωρίζεις.
  3. Μετά από έντονους καβγάδες, είσαι πρόθυμος να επιστρέψεις στον σύντροφό σου όσο κι αν σε πλήγωσε. Ο καβγάς συνήθως περιλαμβάνει απιστία, ψέματα και άλλες μορφές εξαπάτησης, αλλά πάντα δίνεις άφεση αμαρτιών όσες φορές κι αν διαπράχθηκαν αυτά τα “αμαρτήματα”.
  4. Φοβάσαι να υπάρξεις χωρίς τον/την σύντροφό σου, παρόλο που έχεις μείνει πολύ μόνος/η όσο είσαι μαζί του/της.
  5. Ο σύντροφός σου ξεπερνά τα όρια. Σας επιτίθεται λεκτικά και δυστυχώς πολύ συχνά και σωματικά.
  6. Νιώθεις ότι είναι δουλειά σου να τον/την σώσεις από την εσωτερική κόλαση, ανεξάρτητα από το πόσο καταχρηστικός είναι απέναντί ​​σου.

Και ύστερα έρχεται ο έρωτας:

  1. Δεν υπάρχει φόβος για σωματική βλάβη, συναισθηματική κακοποίηση ή άλλες παραβιάσεις των ορίων.
  2. Η εμπιστοσύνη είναι υπαρκτή.
  3. Υπάρχει μια σαφής απουσία δράματος και χάους.
  4. Όταν έχετε μια διαμάχη, υπάρχει ένας σεβασμός στα λόγια που θα ειπωθούν και στα συναισθήματα που θα κλονιστούν.
  5. Συγχωρείς τον σύντροφό σου επειδή το θέλεις, όχι επειδή πρέπει.
  6. Ο σύντροφός σου υποστηρίζει την ανάγκη σου να είσαι ένα δυνατό, ανεξάρτητο άτομο και εσύ υποστηρίζεις την ανάγκη του συντρόφου σου για το ίδιο.

Tip of the Day: Τους ανθρώπους που παίζουν για να σε χάσουν άστους να νικήσουν, γιατί τώρα που ξέρεις, μπορείς να επιλέξεις εσύ μεταξύ του εθισμού ή της αγάπης στις σχέσεις σου. Τι λες, δεν αξίζει η προσπάθεια;