Μείωσε τις Προσδοκίες: Το Μυστικό για μια Ζωή Χωρίς Απογοητεύσεις

Text Expectations typed on retro typewriter,stock image

Καλημέρα SayYesser!!!

Ας το παραδεχτούμε: όλοι μας έχουμε βρεθεί στην ίδια κατάσταση, να έχουμε υψηλές προσδοκίες από τους γύρω μας, είτε αυτοί είναι φίλοι, συγγενείς, συνεργάτες ή ακόμη και άγνωστοι. Και τι συμβαίνει όταν αυτές οι προσδοκίες δεν εκπληρώνονται; Απογοητευόμαστε. Αν όμως μπορούσαμε να αλλάξουμε την προσέγγισή μας; Τι θα γινόταν αν μειώναμε τις προσδοκίες μας από τους άλλους και θεωρούσαμε ότι αυτό μας προσφέρει περισσότερη χαρά και λιγότερη απογοήτευση στη ζωή μας;

Αρχικά, η μαγική λέξη είναι ρεαλισμός!  Οι άνθρωποι γύρω μας δεν είναι τέλειοι. Έχουν τις δικές τους ζωές, προβλήματα και προτεραιότητες. Όταν περιμένουμε από τους άλλους να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τα δικά μας πρότυπα ή να ανταποκρίνονται πάντα στις προσδοκίες μας, ουσιαστικά θέτουμε τον εαυτό μας σε μια ατέρμονη πορεία απογοητεύσεων. Αντίθετα, αν μειώσουμε τις προσδοκίες μας και δεχόμαστε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν λάθη, τότε μπορούμε να είμαστε περισσότερο ρεαλιστές και λιγότερο απογοητευμένοι.
Και όπως συνηθίζω να σου λέω, η ευτυχία κρύβεται στις μικρές στιγμές! Όταν θεωρούμε κάθε πράξη καλοσύνης ή προσφοράς ως bonus, τότε κάθε στιγμή γίνεται μια ευχάριστη έκπληξη. Αντί να περιμένουμε συνεχώς από τους άλλους να μας προσφέρουν κάτι, μπορούμε να εκτιμήσουμε τις μικρές στιγμές που μας χαρίζουν απλόχερα. Ένα απλό χαμόγελο, μια καλή κουβέντα ή μια χειρονομία βοήθειας μπορεί να γίνουν πηγή μεγάλης χαράς, όταν δεν τα θεωρούμε δεδομένα.
Και εκεί εμφανίζονται η Αυτονομία και η Αυτοεκτίμηση… Όταν μειώνουμε τις προσδοκίες μας από τους άλλους, αναγκαστικά στρεφόμαστε προς τον εαυτό μας. Μαθαίνουμε να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και να εκτιμάμε τις ικανότητές μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι απομονωνόμαστε, αλλά ότι αναγνωρίζουμε την αξία της αυτονομίας και της αυτοεκτίμησης.
Η ευγνωμοσύνη είναι το κλειδί για να εκτιμήσουμε ό,τι μας προσφέρουν οι άλλοι. Όταν μειώνουμε τις προσδοκίες μας και θεωρούμε κάθε πράξη καλοσύνης ως bonus, η ευγνωμοσύνη μας αυξάνεται. Αυτή η ευγνωμοσύνη δημιουργεί θετική ενέργεια και ενισχύει τις σχέσεις μας. Οι άνθρωποι γύρω μας αισθάνονται την εκτίμησή μας προς αυτούς και είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να μας προσφέρουν τη στήριξη και την αγάπη τους.

Tip of the Day: Η ουσία είναι μία: ό,τι προσφέρουμε στον εαυτό μας είναι η βάση, και ό,τι προσφέρουν οι άλλοι είναι απλώς ένα ευχάριστο επιπλέον! Μειώνοντας τις προσδοκίες μας από τους άλλους και θεωρώντας ό,τι μας προσφέρουν ως bonus, μπορούμε να ζήσουμε μια ζωή γεμάτη χαρά και ευγνωμοσύνη. Είναι μια απλή αλλαγή στη σκέψη που μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία και στις σχέσεις μας. Άλλωστε, όπως λένε, «αν δεν θέλεις να είσαι συνεχώς απογοητευμένος, μείωσε τις προσδοκίες σου». Και ίσως, τελικά, αυτή η σοφία να είναι το μυστικό για μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Εσύ τι λες;