3)Ο νέος θεσμός της Αναδοχής αλλάζει τα δεδομένα στην Ελλάδα

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, την  Τρίτη 25 Μαΐου, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, παρουσίασε τον νέο θεσμό της Αναδοχής.

Μετά την υλοποίηση του νέου συστήματος Υιοθεσιών-Αναδοχών που επέτρεψε σε σχεδόν 700 παιδιά να βρουν τη δική τους οικογένεια μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, καθιερώνεται ο νέος θεσμός της Αναδοχής. Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο του νέου θεσμού περιλαμβάνονται:

-Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω Εθνικής Καμπάνιας Ενημέρωσης – με τη συνεργασία της UNICEF στο πλαίσιο της υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος “Child Guarantee” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ώστε να βρούμε στη χώρα μας “Μια οικογένεια για κάθε παιδί”.

Αύξηση των ηλικιακών ορίων. Μέχρι σήμερα μπορούσε να γίνει ανάδοχος κάθε κάτοικος της Ελλάδας από 30 έως 60 ετών εφόσον δεν είχε διαφορά ηλικίας μεγαλύτερη των 50 ετών από το παιδί που αναλάμβανε. Άμεσα θα μπορεί να γίνει ανάδοχος κάθε πολίτης που είναι από 25 ετών έως και 75 ετών.

Καθιέρωση του επιδόματος αναδοχής. Κάθε μήνα οι ανάδοχοι θα λαμβάνουν από 325 έως και 1.200 ευρώ αυτόματα και ψηφιακά. Αυτό ισχύει για τους νέους αναδόχους αλλά και για τους 494 σημερινούς αναδόχους οι οποίοι χρόνια περίμεναν μια οριζόντια ενίσχυση από το κράτος. Η πρώτη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί τέλη Ιουνίου.

Δημιουργία του paidi.gov.gr, μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας αποκλειστικά για το παιδί. Μέσα σε αυτή ενημερώνονται και διευκολύνονται οι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς.

Όπως δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου: “Ο δρόμος για την αναδοχή ανοίγει τώρα! Κάποια παιδιά στην Ελλάδα βρίσκονται μακριά από την οικογένειά τους γιατί αυτή δεν μπορεί να τα φροντίσει. Μένουν εδώ και χρόνια σε δομές λόγω νομικών εκκρεμοτήτων και δεν μπορούν να υιοθετηθούν. Μέσα από την αναδοχή αναλαμβάνουμε τη καθημερινή φροντίδα των παιδιών αυτών βγάζοντάς τα από τα ιδρύματα και δίνοντάς τους την αγάπη που χρειάζονται. 

Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να έχουμε πολλές ανάδοχες οικογένειες – όπως άλλωστε στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η αναδοχή είναι πάνω απ’ όλα πράξη αγάπης, πράξη φροντίδας και ανιδιοτέλειας“.

Ανάδοχος γονέας μπορεί να γίνει κάθε πολίτης ως μονογονέας, κάθε έγγαμο ζευγάρι και κάθε ζευγάρι που έχει σύμφωνο συμβίωσης χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το φύλο, η θρησκεία και οι σεξουαλικές προτιμήσεις. 

Πρεσβευτές του νέου θεσμού της Αναδοχής θα είναι σε πρώτη φάση τρεις καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής.