4)Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών

Κάθε χρόνο, καταγράφονται περισσότερα από 1 εκατομμύριο περιστατικά εξαφανίσεων ανηλίκων παγκοσμίως.

Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός, που καλούμαστε να αναλογιστούμε την 25η Μαΐου, που έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενημέρωση των γονέων για το πώς θα προστατεύσουν τα παιδιά τους

Σύμφωνα με στοιχεία του Χαμόγελου του Παιδιού, μέσα στο 2020 είχαμε 101 περιπτώσεις εξαφάνισης ανηλίκων. Από αυτές, οι 72 αφορούσαν σε παιδιά 13-18 ετών. Τα 93 από αυτά βρέθηκαν, ενώ 5 εξακολουθούν να αναζητούνται. 

Το Χαμόγελο του Παιδιού υλοποιεί δράσεις με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού εξαφάνισης παιδιού. Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, διοργανώνει ενημερωτικές παρεμβάσεις σε σχολεία από εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων. Μέσα στο 2020, πραγματοποιήθηκαν 58 παρεμβάσεις σε 8 εκπαιδευτικές περιφέρειες της Ελλάδας. 

Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 παρέχει δωρεάν υποστήριξη σε παιδιά που έχουν εξαφανιστεί και την οικογένειά τους, ενώ παράλληλα δέχεται ανώνυμα και επώνυμα πληροφορίες για περιστατικά εξαφάνισης, τις οποίες και προωθεί στις αρμόδιες Αρχές. Η γραμμή λειτουργεί όλο το 24ωρο. 

Το Amber Alert Hellas ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007. Είναι το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων, το οποίο ενεργοποιείται από το Χαμόγελο Του Παιδιού με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας. Λειτουργεί μέσω της σύμπραξης 57 φορέων, τόσο του δημοσίου τομέα, όσο και του ιδιωτικού, όπως ΜΜΕ, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ξενοδοχεία και εθελοντικών φορέων.