Σκύλος … Άνοιξη και Αλλεργίες! 

Δημήτρης Σαντοριναίος, Κτηνίατρος Α.Π.Θ

 

Δημήτρης Σαντοριναίος, Κτηνίατρος Α.Π.Θ

Σκύλος … Άνοιξη και Αλλεργίες! 

Η άνοιξη επιτέλους έφτασε! Μαζί της,όμως κάνουν πολλές φορές την εμφάνιση τους στους τετράποδους φίλους μας και οι ανοιξιάτικες αλλεργίες. Ιδιαίτερα ο σκύλος μας είναι πολύ πιθανό να πάσχει ή να πασχίσει από μια ανοιξιάτικη αλλεργία.

Τα συνήθη αλλεργιογόνα,που υπάρχουν σε αφθονία στην φύση, τη συγκεκριμένη εποχή, μπορεί να είναι η γύρη των φυτών, φυτά όπως τα πεύκη, οι λεύκες, τα κυππαρίσια, αλλά και η αυξημένη δραστηριότητα των εντόμων και παρασίτων στη φύση.

Όλοι οι σκύλοι δεν εκδηλώνουν με τον ίδιο τρόπο μια ανοιξιάτικη αλλεργία. Ωστόσο, συνήθη αλλεργίκα συμπτώματα αποτελούν το έντονο φτέρνισμα κατά την διάρκεια της βόλτας ή μετά, ρινική καταρροή, οίδημα των βλεφάρων, ερεθισμός των οφθαλμών, έντονη δακρύρροια. Έντονη φαγούρα του δέρματος, συνεχές γλείψιμο των πελμάτων που μπορεί να οδηγήσουν  σε απώλεια του τριχώματος, υπερχρωμία, τραυματισμό του δέρματος μέχρι και στην αλλαγή του χρώματος του τριχώματος σε ανοιχτόχρωμους σκύλους.

Η διάγνωση των ανοιξιάτικων αλλεργιών, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τον κτηνίατρο, ο οποίος γνωρίζοντας το ιστορικό του σκύλου μας μπορεί να μας προτείνει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα θεραπείας.

ΒΟΧ

Χρήσιμα tips! :Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε ή να αποφύγουμε την εκδήλωση μιας εποχικής αλλεργίας στον σκύλο μας;

  1. Καθημερινό καθαρισμό του χώρου διαβίωσης του σκύλου μας, δίνοντας έμφαση στον χώρο όπου κοιμάται.

2. Συχνή περιποίηση/καθαρισμό του τριχώματος και των πελμάτων του σκύλου μας μετά τη βόλτα με σκοπό την απομάκρυνση των αλλεργιογόνων.

3. Προληπτική και τακτική χρήση εντομοαπωθητικών και αντιπαρασιτικών σκευασμάτων.

4. Προσοχή στα φυτά που φιλοξενούμε στην βεράντα ή στην αυλή μας, απόφευγουμε πάρκα ή χωράφια με γύρη.

5. Καθημερινή παρατήρηση του σκύλου μας για τυχόν αλλαγές στην συμπεριφορά του.

Όλοι αγαπάμε την άνοιξη, όλοι οι “σκυλογονείς” αγαπάμε τις βόλτες στην φύση με τον μικρό μας φίλο αλλά καθόλου τις ανοιξιάτικες αλλεργίες! Επομένως τηρούμε τις παραπάνω συμβουλές, προστατεύουμε τον σκύλο μας… λουρί και φύγαμε για βόλτα!!!