12)Κόψιμο νυχιών στα κατοικίδιά μας

 

Δημήτρης Σαντοριναίος, Κτηνίατρος Α.Π.Θ

Η υπερανάπτυξη των νυχιών στον σκύλο η την γάτα μας, καθιστά τα νύχια τους όχι μόνο αντιαισθητικά και θορυβώδη, αλλά και αιτίες μόλυνσης σε περίπτωση που αυτά υπεραναπτυχθούν, γυρίσουν ανάποδα και μπουν στο κρέας. Επιπλέον, η μη φυσιολογική στήριξη του πέλματος στο έδαφος από μακριά νύχια μπορεί να είναι από επώδυνη έως και αιτία δημιουργίας προβλημάτων στις αρθρώσεις του ζώου.
Στη φύση τα νύχια του σκύλου και της γάτας λιμάρονται μέσω της άσκησής τους σε σκληρές επιφάνειες, στο χώμα, ή μέσω του ξυρίσματος αυτών σε κορμούς δεσμούς, τοίχους στην περίπτωση της γάτας, ενώ στα ζώα που διαβιούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο εσωτερικό των διαμερισμάτων αυτά τείνουν να υπεραναπτύσονται.
Το κόψιμο των νυχιών πραγματοποιείται κάθε 2-3 εβδομάδες, με την χρήση ειδικού νυχοκόπτη ανάλογου με το μέγεθος του ζώου που μπορούμε να προμηθευτούμε στο εμπόριο. Φροντίζουμε το ζωάκι μας είναι εξοικειωμένο με την επαφή, άγγιγμα των ποδιών του από εμάς, το τοποθετούμε σε ένα σταθερό τραπέζι, πιάνουμε απαλά ένα ένα τα πόδια του πιέζοντας ελαφρά τα πελματικά φύματα ώστε να αποκαλυφθούν τα νύχια του και κόβουμε την άκρη τους με σταθερές, αποφασιστικές και σύντομες κινήσεις. Στα λευκά νύχια διακρίνεται το ροζ τμήμα στα νύχια εσωτερικά στο οποίο αντιστοιχεί κρέας και δεν κόβουμε ποτέ στο συγκεκριμένο σημείο. Σε περίπτωση που το νύχι ματώνει μετά το κόψιμο είτε γιατί το ζωάκι μας κουνήθηκε είτε γιατί κόψαμε πιο βαθιά δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε! Χρησιμοποιήστε μια αιμοστατική σκόνη η πιέστε επανέλημενα για λίγα λεπτά στο σημείο με μια γάζα.

Tips!

-Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε να ζωάκια σας πάντα με λιχουδιές μετά το πέρας της διαδικασίας.
-Δεν κόβουμε ποτέ τα νύχια σε ζώα που ζουν εκτός σπιτιού καθώς τα νύχια αποτελούν τη φυσική τους άμυνα.
-Αν το ζωάκι σας έχει μαύρα νύχια ή δεν είστε σίγουροι για το κατά ποσό μπορείτε να το κάνετε εσείς, τότε αφήστε τον γιατρό του ή τον groomer να το κάνει για εσάς!