17)Τοποθέτηση microchip στα κατοικίδια ζώα

 

Δημήτρης Σαντοριναίος, Κτηνίατρος Α.Π.Θ

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για την τοποθέτηση microchip σε σκύλους και γάτες ενώ πολλές περισσότερες είναι οι απορίες των κηδεμόνων κατοικιδίων σχετικά με το τι είναι το microchip, αν είναι η όχι υποχρεωτική η τοποθέτησή του, ποια η χρησιμότητά του, ποιο το κόστος, εάν είναι επώδυνη η τοποθέτηση κ.α.
Η τοποθέτηση η αλλιώς εμφύτευση του microchip είναι υποχρεωτική για κάθε εκτροφέα, καταφύγιο αδέσποτων ζώων και νέου κηδεμόνα κατοικιδίου ζώου, ενώ η παράλειψη τοποθέτησής του διώκεται ποινικά και τιμωρείται με φυλάκιση η χαρισματικό πρόστιμο ή συνδυασμό αυτών σύμφωνα με τον νόμο 3170/2003.
Η τοποθέτηση και καταγραφή στο σύστημα πραγματοποιείται από κτηνίατρο, με τη χρήση ειδικής βελόνας κάτω από το δέρμα του ζώου στον υποδόριο ιστό, χωρίς τη χρήση αναισθησίας, με μια εντελώς ανώδυνη διαδικασία που διαρκεί ελάχιστα. Ο πόνος που θα αισθανθεί το ζώο είναι ο ίδιος με αυτόν του εμβολίου.Η ειδική αυτή κάψουλα μεγέθους κόκκου ρυζιού είναι συμβατή με τον ζωντανό ιστό του ζώου, ενώ διαθέτει έναν μοναδικό 15ψηφιο αριθμό έτσι ώστε κάθε microchip να αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό ζώο. Δεν εκπέμπει σήμα και δεν μπορεί να εντοπιστεί από GPS.
Η χρήσιμοτητά του αφορά στην ανάγνωση του κωδικού αριθμού του από ειδικό scanner και στην ανεύρεση του ιδιοκτήτη σε περίπτωση που το ζώο έχει χαθεί, καθώς και στη μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη δυνατότητα ανεύρεσης του ιδιοκτήτη και της τιμωρίας του στην περίπτωση που αυτός ηθελειμένα εγκατέλειψε το κατοικίδιό του. Το κόστος, τέλος, της όλης διαδικασίας τοποθέτησης και καταγραφής κυμαίνεται από 30-45 ευρώ.
Αγαπάμε υπεύθυνα το κατοικίδιό μας σημαίνει ότι ακολουθούμε όλη τη νόμιμη διαδικασία απόκτησης αυτού συμπεριλαμβανομένης και της τοποθέτησης microchip!