15)Θερμοπληξία στα ζώα…πώς να την αποφύγω!

Δημήτρης Σαντοριναίος, Κτηνίατρος Α.Π.Θ

Η θερμοπληξία απότελει μια άκρως επικίνδυνη για τη ζωή του ζώου μας κατάσταση η οποία γίνεται ευκολότερα αντιληπτή στον σκύλο και τη γάτα, καθώς σε αντίθεση με τον άνθρωπο στερούνται πόρων στο δέρμα τους κι έτσι η αποβολή της θερμοκρασίας γίνεται μέσω της ταχύπνοιας και της αγγειοδιαστολής.
Κάθε σκύλος και γάτα μπορεί να υποστεί θερμοπληξία εφόσον εκτεθεί σε ένα ιδιαίτερα ζεστό περιβάλλον, περισσότερο ευαίσθητα είναι όμως τα νεαρά κατοικίδια κουτάβια και γατάκια, ζώα που ανήκουν στις βραχυκεφαλικες φυλές, τα υπερήλικα ζώα, τα μακρύτριχα και ζώα που πάσχουν από collapsus τραχείας.

Τα πιο κοινά σύμπτωματα ενός θερμοπληκτου ζώου είναι:
έντονη ταχύπνοια, κατάπτωση, εμετός, διάρροια, λήθαργος, αταξία, κώμα και τέλος αιμορραγία.
Αντιμετώπιση: Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε το κατοικίδιο ζώο μας σε σκιερό και δροσερό μέρος, έπειτα του χορηγούμε νερό δροσερό αλλά ποτέ παγωμένο ενώ ταύτοχρονα το βρέχουμε με δροσερό νερό είτε ψεκαζοντας το είτε προσεκτικά στο ντουσ. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσουμε να ρίξουμε απότομα την εσωτερική του θερμοκρασία καθώς σε αυτήν την περίπτωση το κατοικίδιο μας θα υποστεί σοκ! Έπειτα, το μεταφέρουμε άμεσα στον γιατρό του.
Πρόληψη: Αποφεύγουμε την έντονη σωματική άσκηση των κατοικίδιων μας το καλοκαίρι, τοποθετούμε σε σκιερό και δροσερό μέρος το σπιτάκι των ζώων που διαβιούν σε εξωτερικό χώρο ενώ πάντα φροντίζουμε να έχουν στη διάθεση τους άφθονο και δροσερό νερό!