3)editorial

Με αφορμή το Women Forum –Digital Edition που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί από την εταιρεία CLEON Conferences & Communications και ακούγοντας τις παρεμβάσεις απ΄όλους αυτούς τους σπουδαίους ομιλητές, πραγματικά για άλλη μία φορά συνειδητοποίησα πόσο πίσω είμαστε σαν χώρα σε σχέση με την ισότητα των δύο φύλων!!!

Δε θα μιλήσω για προσωπική εμπειρία, θα γίνει και αυτό κάποια στιγμή, θα μιλήσω όμως με νούμερα! Το ξέρατε ότι  το 51% του πληθυσμού της χώρας είναι γυναίκες; Οι Ελληνίδες, μάλιστα, ζουν κατά μέσο όρο 84,4 χρόνια. Αριθμός μεγαλύτερος κατά 5,1 χρόνια από τον μέσο όρο ζωής των ανδρών, αλλά και κατά 1 χρόνο από τον μέσο όρο των γυναικών της υπόλοιπης Ευρώπης.

Αναλογικά με τα παραπάνω οι γυναίκες θα έπρεπε να έχουν περίπου το 50% της εκπροσώπησης σε όλα τα σημεία της κοινωνικής, πολιτικής και επαγγελματικής ζωής. Στην Ελλάδα λοιπόν οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 22% στη Βουλή ενώ σε μεγάλες εταιρείες τις συναντάμε μόλις στο 12% των διοικητικών συμβουλίων. Στον ευρωπαϊκό δείκτη ισότητας φύλων, η Ελλάδα βρίσκεται στην 29η θέση, 18 θέσεις δηλαδή πιο χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ας πάμε σε πρόσφατο και επίκαιρο παράδειγμα, οι εθνικές ειδικές ομάδες για την καταπολέμηση της COVID-19 που έχουν συσταθεί σε 87 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 17 κρατών μελών της ΕΕ, επικεφαλής ήταν κατά 85,2 % άντρες.

Γνωρίζεις ότι πλέον θα χρειαστούν 36 χρόνια για να εξαλειφθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων τόσο σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο υγείας ή ακόμη και εκπαίδευσης, όπως υπογραμμίζεται στην 15η έκθεση για την ανισότητα ανδρών-γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο; Το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, όπως αναφέρεται, έχει αυξηθεί κατά μια γενιά, από 99,5 χρόνια έως 135,6 χρόνια.

Και αν είσαι οπτικός τύπος check εδώ  και ύστερα μίλησε μου για ισότητα και ίσες ευκαιρίες…