3)Editorial

Λόγω της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας Τροφίμων είναι πολύ σημαντική η εξέλιξη που υπάρχει σχετικά με τα ασφαλή περιθώρια που έχει ένα καταναλωτικό αγαθό ως προς την ημερομηνία λήξης ή παράτασης αυτής.

Ενέργειες τέτοιες καλό είναι να γίνονται για να μπορέσουμε να μειώσουμε τα ποσοστά “σπατάλης τροφίμων” (Food Waste) καθώς στη χώρα μας είναι αρκετά υψηλά.

Ας αρχίσουμε από το σπίτι μας! Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μην πετάμε τρόφιμα αλλά και να μην ξοδεύουμε άσκοπα χρήματα από το πορτοφόλι μας;

1. Οργάνωση. Καταγράφουμε πάνω κάτω τι θέλουμε να μαγειρέψουμε μέσα στην εβδομάδα και ψωνίζουμε αναλόγως.

2. Πλύσιμο και προετοιμασία υλικών. Προτού βάλουμε τα λαχανικά στο ψυγείο, μπορούμε πρώτα να τα καθαρίσουμε, έτσι είναι πιθανότερο να τα καταναλώσουμε αντί να τα αφήσουμε να χαλάσουν.

3. Χωροταξία ψυγείου. Βάζουμε στη ζωή μας το σύστημα «First in First out» στο ψυγείο και την τροφοθήκη και καταναλώνουμε πρώτα τα παλαιότερα αγορασμένα τρόφιμα. Βάζουμε στο μπροστινό μέρος των ραφιών τρόφιμα και λαχανικά που είναι έτοιμα να χαλάσουν και στο πίσω τα πιο φρέσκα.

4. Κατάψυξη. Η κατάψυξη δεν κάνει μόνο για την μακρά συντήρηση κρεάτων και ψαριών, αλλά είναι ιδανική για τη συντήρηση τροφίμων και γευμάτων που δεν φάγαμε: σούπες, όσπρια, ψωμί, μαγειρεμένα κρέατα κ.ά.

5. Ταμπελάκια. Τοποθετούμε ταμπελακια στα δοχεία που χρησιμοποιούμε για τη συντήρηση των τροφίμων μας, ώστε να γνωρίζουμε το περιεχόμενό τους και την ημερομηνία λήξης εάν έχουμε ήδη πετάξει τη συσκευασία.

Μπορεί κάποιος να θεωρήσει ανούσια ή υπερβολικά τα παραπάνω, όμως η αλλαγή ξεκινάει από το σπίτι μας και από τον καθένα μας ξεχωριστά!