4)3 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Το 2018, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 3η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα, τη μακροζωία και την ευελιξία του ποδηλάτου. Είναι ένα μέσο που χρησιμοποιείται για πάνω από δύο αιώνες. Τόνισε επίσης τα οφέλη του ως ένα απλό, προσιτό, αξιόπιστο, καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον και βιώσιμο μέσο μεταφοράς, προωθώντας την υγεία για όλους.

Σύμφωνα το Παρατηρητήριο της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ, στην Ελλάδα 102 Δήμοι διαθέτουν ποδηλατόδρομους. Το συνολικό τους μήκος ανέρχεται σε 403 χιλιόμετρα. 

Στην Αττική, το συνολικό μήκος των ποδηλατοδρόμων είναι 83,5 χιλιόμετρα, που αντιστοιχούν σε 0,02 μέτρα ποδηλατοδρόμου ανά κάτοικο. Ο δήμος Κηφισιάς έχει το μεγαλύτερο δίκτυο, μήκους 13,2 χιλιομέτρων. Ακολουθεί ο Δήμος Ζωγράφου με 4,7 χιλιόμετρα.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει δίκτυο συνολικού μήκους 45 χιλιομέτρων, με το Δήμο Θεσσαλονίκης να συγκεντρώνει τα 11,7 από αυτά. Και εδώ αντιστοιχούν 0,02 μέτρα ποδηλατοδρόμου ανά κάτοικο. 

Πριν από ένα χρόνο, ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος η δημιουργία δύο νέων μεγάλων ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα. Ο πρώτος θα καλύπτει τη διαδρομή Φάληρο-Γκάζι Κηφισιά και ο δεύτερος τη διαδρομή  Κατεχάκη – Ευαγγελισμός και θα περνά από την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ελληνικός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν λαμβάνει υπόψη το ποδήλατο και δεν περιέχει ειδικά σήματα κυκλοφορίας που να ρυθμίζουν την κυκλοφορία ποδηλάτων.

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Κάποιες από αυτές είναι:

Συμβολικός Ποδηλατικός Αγώνας σε virtual μορφή, από το Σύλλογο “Ορίζοντας”: Κάθε συμμετέχοντας μπορεί να ποδηλατήσει όσα χιλιόμετρα επιθυμεί, σε όποια περιοχή διαλέξει και όσες φορές κι αν το αποφασίσει από τις 3 έως τις 6 Ιουνίου 2021. Ο αγώνας πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Ποδηλατικό Σύλλογο Alexandroupolis Bike Team, διοργανώνει μια σειρά δράσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου. Την Πέμπτη, 3 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί ποδηλατοβόλτα με σημείο εκκίνησης το σημείο AXD στην παραλία. Πριν την έναρξη της ποδηλατοβόλτας θα γίνει η βράβευση της Αλεξανδρούπολης ως Bike Friendly City.

Ο Δήμος Λαμιέων, με στόχο την ενθάρρυνση και προώθηση της χρήσης ποδηλάτου, προσκαλεί τους μαθητές Πέμπτης και Έκτης Δημοτικού καθώς και όλων των τάξεων του Γυμνασίου, να συμμετέχουν σε διαγωνισμό ζωγραφικής, με θέμα «Πώς ένα ποδήλατο μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή μας».

Σήμερα στις 19:00 ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Σαλαμίνας, μαζί με τον Ποδηλατικό Όμιλο « Πρωτέα» διοργανώνει την ετήσια Ποδηλατάδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.