4)National Iced Tea Day

 

Κάθε μέρα και μία γιορτή και σήμερα την τιμητική του έχει το iced tea! Το παγωμένο τσάι είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με το καλοκαίρι και τη γευστική όαση δροσιάς που αναζητάμε!

10 Ιουνίου λοιπόν και με αφορμή τη National Iced Tea Day που γιορτάζεται σήμερα στις ΗΠΑ κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία του διάσημου ροφήματος  στην… δροσιστική εκδοχή του.

Το iced tea έλκει την καταγωγή του από την Αμερική. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 1795 η Νότια Καρολίνα ήταν η μόνη αποικία της Αμερικής που παρήγαγε τσάι. Το φυτό έφτασε εκεί χάρη στον Γάλλο εξερευνητή και βοτανολόγο Αντρέ Μισό  στα τέλη του 18ου αιώνα.

Η… vintage εκδοχή του

Στα πρώτα βιβλία μαγειρικής στις συνταγές γινόταν αναφορά στο πράσινο τσάι που χρησιμοποιούνταν στα κρύα αλκοολούχα punch και όχι το μαύρο όπως σήμερα. Η πρώτη version παγωμένου τσαγιού δημοσιεύτηκε το 1839 στο βιβλίο The Kentucky Housewife. Η συνταγή είχε ως εξής: “Φτιάξτε 1,5 πίντα πολύ δυνατό τσάι. Σουρώστε το και, όσο είναι καυτό, βάλτε το μέσα σε ένα μπολ με 2,5 φλιτζάνια ζάχαρη. Προσθέστε ½ πίντα παχιά, γλυκιά κρέμα και ανακατέψτε σταδιακά με ένα μπουκάλι σαμπάνια. Μπορείτε να το σερβίρετε κρύο σε γυάλινα φλιτζάνια.”

Το 1884, η Μέρι Λίνκολν, διευθύντρια της σχολής μαγειρικής της Βοστώνης, δημοσίευσε τη δική της συνταγή για παγωμένο τσάι. Αναφέρει ότι πρέπει να χύσουμε το μαύρο τσάι σε ποτήρι με θρυμματισμένο πάγο, λεμόνι και δύο κύβους ζάχαρης.

Σήμερα οι απαιτήσεις των… iced tea lovers αλλά και οι γευστικές επιλογές είναι πάρα πολλές…

H Αλεξάνδρα Βασιλακοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της Δέλτα, με αφορμή τη National Iced Tea Day δήλωσε: «Το 2020 το Life Tsai από τη Δέλτα προχώρησε σε ένα μεγάλο επαναλανσάρισμα, ακολουθώντας για ακόμα μια φορά τις ανάγκες του κοινού του. Η αλλαγή αυτή δεν αφορά μόνο στο κομμάτι της συσκευασίας, όπου σίγουρα έγινε σημαντική ανανέωση, αλλά κυριότερα στον σχεδιασμό νέων συνταγών και γευστικών προτάσεων, κάτω από ένα τελείως καινούργιο και καινοτόμο για την ελληνική αγορά concept που αναβαθμίζει την κατηγορία κρύο τσάι.  Ακολουθώντας τις πλέον σύγχρονες τάσεις του health & wellness, το Life Tsai περιλαμβάνει τις σειρές Life Tsai World Recipes, Life Tsai Super Herbal και Life Tsai Half & Half. Οι νέες γευστικές προτάσεις αγαπήθηκαν αμέσως από μικρούς και μεγάλους και τα αποτελέσματα από το επαναλανσάρισμα είναι πολύ εντυπωσιακά!».

Αλεξάνδρα Βασιλακοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της Δέλτα

Γνωρίζατε ότι…

Το iced tea έγινε διάσημο το  καλοκαίρι του 1904 χάρη στον Ρίτσαρντ Μπλέτσιντεν. Στη διεθνή έκθεση του Σεντ Λούις, όταν κανείς δεν έπινε το ζεστό τσάι που είχε σερβίρει, ο Ρίτσαρντ Μπλέτσιντεν γέμισε μπουκάλια με τσάι, τα τοποθέτησε ανάποδα σε σταντ και έβαλε το τσάι να ρέει μέσα από παγωμένους σωλήνες, έτσι ώστε να βγαίνει κρύο. Το iced tea έγινε ανάρπαστο!

Της Βένιας Αντωνίου