10) Η μάχη του ελληνικού μαρμάρου να γίνει Π.Ο.Π.!

Της Μαρίας Ακριβού

Το ήξερες ότι τα κάποια από τα πιο εμβληματικά κτίρια στο εξωτερικό έχουν χτιστεί με ελληνικό μάρμαρο, η λαμπρότητα και η λευκότητα του οποίου είναι μοναδική στον κόσμο;

Πάνω σε αυτά τα στοιχεία ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (ΣΕΜΜΘ) βασίζει τη στρατηγική του ώστε το πολύτιμο ορυκτό να μπει στη λίστα των Π.Ο.Π. ελληνικών προϊόντων, δίπλα σε προϊόντα όπως η φέτα, το γιαούρτι, η μαστίχα Χίου, το ντοματάκι Σαντορίνης, ο κρόκος Κοζάνης κ.α.

Κάτι που ίσως να αγνοείς είναι το γεγονός ότι σχεδόν το 80% της συνολικής παραγωγής του ελληνικού μαρμάρου, εξάγεται σε περισσότερες από 120 χώρες διεθνώς, τοποθετώντας την χώρα μας στην 4η θέση παγκοσμίως στον χάρτη των εξαγωγών μαρμάρου!

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με συνεισφορά στο ΑΕΠ που αγγίζει τα 1,27 δισ. ευρώ στους κόλπους του οποίου απασχολούνται, άμεσα και έμμεσα, συνολικά 18.000 εργαζόμενοι. Μάλιστα για κάθε 1 ευρώ προϊόντος μαρμάρου το πολλαπλασιαστικό όφελος είναι 2,19 ευρώ! Επιπρόσθετα, η ελληνική μαρμαροβιομηχανία αντιπροσωπεύει το 30% του ΑΕΠ του νομού Δράμας, ενώ επανεπενδύει κάθε χρόνο το 10% του τζίρου του στην απόκτηση τεχνολογικού εξοπλισμού τελευταίας γενιάς.

«Καταβάλουμε προσπάθεια ώστε το ελληνικό μάρμαρο να λάβει διεθνώς της αναγνώρισης που του αξίζει και να αποκτήσει το δικό του brand name. Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται η έκθεση της ICAP για τον κλάδο, τα ευρήματα της οποίας θα αξιοποιήσουμε στο στρατηγικό πλάνο που έχουμε ετοιμάσει και αφορά στην καλύτερη προώθηση του προϊόντος για αύξηση των πωλήσεων, στην υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών, αλλά και στην εκπαίδευση του προσωπικού πάνω στα νέα πρότυπα που επιτάσσουν οι σύγχρονες μέθοδοι εξόρυξης, οι οποίες είναι απολύτως φιλικές προς το περιβάλλον» τονίζει στο SayYesToThePress, η Τζούλη Χαϊδά, Πρόεδρος του ΣΕΜΜΘ και Αντιπρόεδρος της ελληνικής μαρμαροβιομηχανίας Ικτίνος.

Υπενθυμίζει δε πως η τεράστια αξία του μαρμάρου κρύβεται στη λειτουργία του ως συνδετικού κρίκου με την ιστορία και τον πολιτισμό μας. «Είναι η συνέχεια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Από την εποχή όπου χτίστηκε ο Παρθενώνας, μέχρι και σήμερα, αποτελεί ένα κλασσικό, διαχρονικό υλικό με ισχυρό αρχιτεκτονικό αποτύπωμα» προσθέτει η κα Χαϊδά.

Όταν η εξόρυξη συνοδεύεται από αναδάσωση

Κάποιοι ίσως αναρωτηθούν: Πόσο ασφαλής για το περιβάλλον είναι η εξορυκτική διαδικασία; Μιλάμε για έναν ανεξάντλητο φυσικό πόρο, ή μπορεί να έρθει μια εποχή που το μάρμαρο θα θεωρείται είδος προς εξαφάνιση; Απαντώντας στους πολέμιους των μαρμαροβιομηχανιών και στις περιβαλλοντικές οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι οι εξορύξεις μεταλλευμάτων καταστρέφουν την χλωρίδα, οι επαγγελματίες του κλάδου ξεκαθαρίζουν πως αυτό είναι στην πραγματικότητα μύθος. Ειδικότερα, έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Μελετών, αναφέρει ότι ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας είναι τεράστιος σε ποσότητα και ότι ο ρυθμός που αντλούνται τα αποθέματα είναι παρόμοιος με τον ρυθμό που δημιουργούνται. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα περιβαλλοντικό.

Παράλληλα, στην έρευνα επισημαίνεται πως τα λατομεία καλύπτουν επιφάνεια γης που αντιστοιχεί μόλις στο 7% του ενός χιλιοστού της ελληνικής έκτασης, η οποία θεωρείται αμελητέα.

Σίγουρα κάθε δραστηριότητα έχει και ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα και γι’ αυτό η υποχρέωση των μαρμαροβιομηχάνων είναι η δενδροφύτευση ως μέθοδος αποκατάστασης. Είναι ένας τρόπος να αμβλύνουν τις γωνίες και μια μορφή επιστροφής στο περιβάλλον, για όλα όσα τους δίνει απλόχερα.