8)Get impressed – James bond

Στη συλλογική μνήμη ο κινηματογραφικός πράκτορας 007 παραμένει  ο άνδρας που ανέδειξε το κοκτέιλ βότκα-μαρτίνι ως θεσμό και ιεροτελεστία, χάρη σε μια ατάκα, που έμελλε να γίνει διαχρονική: «Shaken, not stirred».

Σύμφωνα με τον θρύλο που ακολουθεί τον… οινοπνευματώδη χαρακτήρα του Τζέιμς Μποντ από το 1962 έως σήμερα, το σωστό βότκα-μαρτίνι σερβίρεται με ήπια ανάδευση και όχι με χτύπημα στο σέικερ.

Πώς όμως προέκυψε αυτή η εμμονή του θρυλικού 007 στην συγκεκριμένη διαδικασία παρασκευής του ιδανικού κοκτέιλ βότκα-μαρτίνι;

Η απάντηση φαίνεται να προέρχεται από την έντονη αγάπη του Ίαν Φλέμινγκ -συγγραφέα και δημιουργού του Τζέιμς Μποντ– προς το συγκεκριμένο ποτό, την οποία ήθελε να μεταβιβάσει στο μυθιστορηματικό «τέκνο» του ως σήμα κατατεθέν της ανδροπρέπειας.

Το τραγικό της υπόθεσης; Ο μεγαλοφυής συγγραφέας απεβίωσε στα 56 του χρόνια από καρδιακή προσβολή εξαιτίας των πολλών κοκτέιλ βότκα-μαρτίνι που έπινε σε ημερήσια βάση, με τη συνοδεία τριών πακέτων άφιλτρων τσιγάρων Morland.

Το γεγονός πάντως είναι, πως με το πέρασμα των χρόνων ο Τζέιμς Μποντ υιοθέτησε πολλές ακόμη επιλογές αλκοολούχων ποτών, με τους παραγωγούς των ταινιών του να θησαυρίζουν από τη διαφημιστική υποστήριξη διεθνών κολοσσών παραγωγής οινοπνευματωδών -οι οποίες «καθοδηγούσαν» τις αλκοολούχες συνήθειες του πράκτορα στα σενάρια κάθε ταινίας με βάση τις απαιτήσεις της εποχής. Σταδιακά, στο κλασικό βότκα-μαρτίνι προστέθηκε μια ευρύτερη γκάμα ποτών, όπως τζιν-τόνικ, νεγκρόνι, μπέρμπον, σκέτο ουίσκι, μοχίτο, έως και… μπίρα.