4)Πρόθυμες να προσλάβουν οι ελληνικές επιχειρήσεις!

Της Μαρίας Ακριβού

Η σταθεροποίηση της υγειονομικής κρίσης σε συνδυασμό με την ταχύτητα με την οποία προχωράνε οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, κάνουν τις διοικήσεις των επιχειρήσεων να βλέπουν με θετικό μάτι την πρόσληψη καινούριων εργαζόμενων.

Γενικότερα, καθίσταται σαφές πως η ανάταση της ψυχολογίας και η αίσθηση ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά το επόμενο διάστημα – μην ξεχνάμε και το “μάννα εξ ουρανού” που θα έρθει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη των εταιρειών – δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για επιστροφή στην ευημερία, αλλά και για την ανάδειξη νέων ευκαιριών απασχόλησης.

Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup, 601 Έλληνες εργοδότες καταγράφουν ικανοποιητικές προοπτικές προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο. Με το 27% των εργοδοτών να αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 5% να προβλέπει μείωση και το 68% να μην προβλέπει κάποια αλλαγή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +22%.

Οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, όταν η COVID-19 άρχισε να έχει αντίκτυπο στην πρόθεση προσλήψεων.

 

Οι προσλήψεις, η τηλεργασία και η έλλειψη ταλέντου

  • Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να καταγραφεί στον τομέα των Κατασκευών, στον τομές των Χρηματοοικονομικών και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα της Βιομηχανίας/ Παραγωγής. Μέτριο ρυθμό προσλήψεων αναμένουν οι εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού.
  • Το 62% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει ίδια ή υψηλότερα επίπεδα προσλήψεων εντός των επόμενων 9 μηνών σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την COVID-19.
  • Το 70% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει πως το ανθρώπινο  δυναμικό θα εργάζεται από το γραφείο τους επόμενους 6-12 μήνες.
  • Το 68% των εργοδοτών αποκαλύπτει ότι σκοπεύει να ενσωματώσει ευέλικτους χρόνους έναρξης και λήξης της εργασίας, ενώ το 64% θα προσφέρει έναν συνδυασμό απομακρυσμένης και από το γραφείο εργασίας.

Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της έρευνας για την Έλλειψη Ταλέντου της ManpowerGroup. Σχεδόν 8 στους 10 (80%) Έλληνες εργοδότες αναφέρουν δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας, διότι αδυνατούν να βρουν εργαζόμενους που να διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα! Πρόκειται για ρεκόρ 12ετίας για την Ελλάδα, αφού είναι ουσιαστικά το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ από την έναρξη της Έρευνας το 2008!

Οι HR Managers παραδέχονται πως δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν υπαλλήλους με τα παρακάτω χαρακτηριστικά: Ηγεσία & Κοινωνική Επιρροή (58%), Ανάληψη Πρωτοβουλιών (51%), Δημιουργικότητα & Αυθεντικότητα (49%) και Κριτική Σκέψη & Ανάλυση (48%).

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι οργανισμοί θα πρέπει να προετοιμαστούν για να διαχειριστούν αυτή την δυσκολία καθώς και τις προσεχείς τάσεις του 2021, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα των ταλέντων με την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ευημερία των εργαζομένων και παράλληλα ενισχύοντας τον ψηφιακό τους επιχειρηματικό μετασχηματισμό», υπογράμμισε ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Greece.