12)National Tattoo Day

Τα τατουάζ… είναι των άκρων! Ή τα λατρεύεις ή δεν θέλεις να τα βλέπεις, τα βαριέσαι και απορείς γιατί αρέσουν τόσο σε κάποιους! Για άλλους είναι φιλοσοφία, ένας ακόμα τρόπος να εκφραστούν, ενώ άλλοι τα βλέπουν σκωπτικά, σαν ακόμα μια μάταιη προσπάθεια να γίνει κάποιος ξεχωριστός. Τα τατουάζ μπορεί να είναι όλα αυτά και ακόμα περισσότερα. Και αυτό τα κάνει ενδιαφέροντα.

Στίξη ή κατάστιξη λεγόταν στην αρχαιότητα το «σημάδεμα» του σώματος. Ο όρος τατουάζ (tattoo) είναι παράφραση της λέξης Tattawing των Μαορί από τη Νέα Ζηλανδία.

H λέξη tattoo προέρχεται από την πολυνησιακή λέξη «ta» που σημαίνει κάτι εντυπωσιακό και την ταϊτινή λέξη «tatau», που σημαίνει «για να σηματοδοτήσει κάτι». Το τατουάζ λοιπόν λειτουργεί ως σύμβολο από τότε μέχρι και σήμερα. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η ερώτηση «τι συμβολίζει;» όταν κάποιος μας δείχνει κάποιο τατουάζ.

 

Η μακρά ιστορία του τατουάζ

Περίπου από το 6000 π.Χ. υπάρχουν τατουάζ! Θεωρούνταν μια μορφή έκφρασης που τις περισσότερες φορές σηματοδοτούσε την ένταξη σε μια ομάδα.

Ο πρώτος άνθρωπος που ξέρουμε ότι είχε τατουάζ είναι ο «Otzi, ο άνθρωπος πάγος». Η σορός του βρέθηκε το 1991 σε βουνό μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας και συγκεκριμένα στην κοιλάδα Otz των Άλπεων. Το δέρμα του φέρει 57 τατουάζ, απλές τελείες και γραμμές στη σπονδυλική στήλη, ένα σταυρό στο εσωτερικό του αριστερού γονάτου, έξι ευθείες γραμμές 15 εκατοστών πολύ πάνω από τα νεφρά και πολλές παράλληλες γραμμές στους αστραγάλους.

Πιθανολογείται ότι έζησε γύρω στο 3300 π.Χ. αλλά δεν γνωρίζουμε τι συμβόλιζαν τα τατουάζ του.

Πότε έγιναν mainstream

Tα τατουάζ δεν είχαν πάντα… καλή φήμη και δεν αφορούσαν στους πολλούς.

Άρχισαν να κερδίζουν έδαφος στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Για τους ναύτες τα τατουάζ έγιναν παράδοση μετά την επιστροφή του Captain Cook από το ταξίδι του στην Πολυνησία.

Μάλιστα, στα μέσα του 18ου αιώνα σχεδόν όλα τα βρετανικά λιμάνια είχαν τουλάχιστον έναν επαγγελματία καλλιτέχνη τατουάζ.

 

Ήξερες ότι…

Ο Samuel O’Reilly εφηύρε το ηλεκτρικό μηχανάκι τατουάζ το 1891 έχοντας ως βάση του το ηλεκτρικό στυλό του Thomas Edison.

Y.Γ. Στις 17 Ιουλίου είναι η National Tattoo Day.

Της Βένιας Αντωνίου