14) Μόλις απέκτησα κατοικίδιο!

Δημήτρης Σαντοριναίος, Κτηνίατρος Α.Π.Θ

Ήρθε λοιπόν η στιγμή να αποκτήσουμε το πολυπόθητο κατοικίδιό μας, αν είναι ειδικά η πρώτη φορά τότε ταυτόχρονα με τη χαρά εμφανίζονται και οι ανάλογες αγωνίες, άγχη και ανασφάλειες που είναι λογικό να νιώθουμε και οφείλονται στην απουσία γνώσης ή προηγούμενης εμπειρίας.

Η απόφαση για την απόκτηση ενός κατοικιδίου, είτε αυτό είναι σκύλος είτε γάτα, ΠΡΕΠΕΙ να είναι συνειδητή και συλλογική, όταν δεν το αποκτούμε μόνοι μας.

Οφείλουμε να έχουμε αναλογιστεί τις υποχρεώσεις μας, την ευθύνη μας απέναντι στον νέο μας φίλο/μέλος της οικογένειας μας, τα έξοδα και φυσικά τον χρόνο που απαιτείται να του αφιερώσουμε από εδώ και στο εξής!
Πρωταρχικής σημασίας είναι μετά την απόκτηση του μικρού τετράποδου φίλου μας η επίσκεψη στον γιατρό του για τον απαραίτητο πρώτο κλινικό του έλεγχο, τις απαραίτητες εξετάσεις και τον προγραμματισμό αποπαρασιτώσεων αλλά και του εμβολιακού προγράμματος που θα ακολουθήσει.

Ο γιατρός του είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει αλλά και να σας λύσει κάθε απορία με στόχο να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή υγεία για το νέο μέλος της οικογένειας σας.

Για την όσο το δυνατόν ομαλότερη ένταξη του νέου μέλους θα ήταν φρόνιμο να έχουμε προετοιμάσει από πριν τον χώρο στον οποίο θα διαμένει και να έχουμε προμηθευτεί τα απαραίτητα, όπως την τροφή βάση της ηλικίας και της φυλής, κρεβατάκι, μπολ παράθεσης τροφής και νερού, παιχνίδια, άμμο και αμμολεκανη εφόσον είμαστε λάτρεις των γατών!

Τέλος οφείλω κάπου εδώ να μην παραλείψω να αναφέρω ότι η αγάπη που θα λάβουμε από ένα αδέσποτο κουτάβι ή γατάκι ειναι η ίδια που θα μας προσφέρει και ένα κατοικίδιο «ράτσας» με τη διαφορά ότι στην πρώτη περίπτωση θα έχουμε σώσει κυριολεκτικά ένα ζωάκι από ένα αβέβαιο μέλλον στον δρόμο…