3)editorial

“Όποιος λέει ψέματα πέφτει μες στα αίματα και όποιος λέει αλήθεια έχει τον Θεό βοήθεια…” Ήταν και η δική σας γιαγιά τόσο σοφή ή μόνο η δική μου είχε master θεολογίας και διαπαιδαγώγησης;

Ημέρα Αλήθειας σήμερα και ας τα πούμε λίγο με το όνομα τους …

Η αλήθεια έχει πολλές εκφάνσεις. Για παράδειγμα υπάρχει η αντικειμενική αλήθεια, το αυταπόδεικτο αυτού που ισχυριζόμαστε αλλά υπάρχει και η υποκειμενική η οποία για αυτόν που την ισχυρίζεται είναι η πραγματική, αληθινή εκδοχή όσων λέει και πιστεύει γιατί έτσι τα βιώνει και τα αντιλαμβάνεται.

Όπου υπάρχει καλό υπάρχει και κακό, έτσι όπου υπάρχει αλήθεια υπάρχει και το ψέμα. Υπάρχουν διάφορες αιτίες που κάποιος λέει ψέματα.

  • Το κάνει για να προστατέψει τον εαυτό του ή για να γίνει αρεστός σε άλλους.
  • Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να ειπωθούν ψέματα για να προστατέψουμε και να μην εκθέσουμε κάποιον.
  • Υπάρχει και το ψέμα γνωστό ως “απόκρυψη αλήθειας” για να μην στεναχωρήσουμε – απογοητεύσουμε κάποιον.
  • Έχουμε βέβαια και τον παθολογικό ψεύτη, που χωρίς κανένα λόγο αραδιάζει ψέματα για εκείνον και τους γύρω του. Είτε γιατί πάσχει από κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής, είτε γιατί απλά είναι ένας άνθρωπος κενός που γεμίζει τη ζωή του με κατα φαντασίαν γεγονότα γιατί δεν έχει το σθένος να ζήσει τίποτα από αυτά που περιγράφει.

Προφανώς και όλοι λέμε ψέματα κατά καιρούς (σύμφωνα με έρευνες λέμε 2 ψέματα την ημέρα!!!) καλό θα ήταν να τα περιορίσουμε και να μην εμπλέκουμε άλλους ανθρώπους σε αυτά.

Αν νιώθουμε όμως την ακατανίκητη επιθυμία να πούμε κάποιο, ας περιοριστούμε σε απλά αθώα ψέματα όπως, “πως σου πάει αυτό το κούρεμα” , “είναι υπέροχο το φουστάνι σου”, “εξαιρετικό το καινούργιο σου αυτοκίνητο” και ας μην τα εννοούμε, απλά για να δώσουμε χαρά σε κάποιον ή να είμαστε απλά ευγενικοί.

Μην μπερδεύουμε την ειλικρίνεια με την αγένεια…