10)Sloorp! Είναι η μέρα της γρανίτας!

Τι θα λέγατε σήμερα να πάτε για γρανίτα; Καρπούζι, λεμόνι, φράουλα, ανάμεικτη… είναι πολλές οι γεύσεις αλλά πάντα η χαρά που μας προσφέρει μας γυρίζει πίσω στα παιδικά μας χρόνια! Ναι, τότε που δεν προλαβαίναμε να μη λιώσει και από τη λαχτάρα μας να μη χάσουμε ούτε λίγη πασαλειβόμασταν ολόκληροι!

Freezer Pop Lovers

Η γρανίτα έχει πολλούς φαν -όχι μόνο τώρα- αλλά και στο πολύ μακρινό παρελθόν!

O Μέγας Αλέξανδρος είχε την τύχη να δοκιμάσει μια πολύ πρώιμη μορφή παγωτού. Ήταν φτιαγμένο από φρούτα βουτηγμένα στο μέλι και παγωμένα στο χιόνι.

Ο Νέρωνας (37-68 μ.Χ.), συνήθιζε να στέλνει τους σκλάβους του στα βουνά για να μαζέψουν φρέσκο χιόνι και να το φέρουν πίσω πριν λιώσει, για να το απολαύσει μαζί με φρούτα.

 

Οι Σικελοί έφτιαχναν γρανίτες από χιόνι, χυμό και κομμάτια φρούτων.

 

Στο Παλέρμο λέγεται ότι σε κάθε περίσταση οι πολιτικοί συνήθιζαν να απολαμβάνουν μια γρανίτα, ακόμη και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων.

 

 

Ο 11χρονος που ανακάλυψε κατά λάθος της γρανίτα!

Η ιστορία της γρανίτας ξεκινά το 1905 στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Σαν Φρανσίσκο. Τα εύσημα πηγαίνουν στον 11χρονο Φρανκ Έπερσον. Μια νύχτα που η θερμοκρασία είχε πέσει κάτω από τους 12 βαθμούς Κελσίου, ο Φρανκ ξέχασε ένα μίγμα από μαγειρκή σόδα και νερό με ένα καλαμάκι στη βεράντα του σπιτιού του. Το επόμενο πρωί βγήκε στη βεράντα και είδε ότι είχε δημιουργηθεί  κάτι που έμοιαζε με παγωμένο γλειφιτζούρι! Δεν έμεινε όμως εκεί! Ο Φρανκ Έπερσον το 1924 αποφάσισε να πατεντάρει το παγωμένο γλειφιτζούρι-γρανίτα, ενώ τη χρονιά που ο δημιουργός της γρανίτας πέθανε, η Unilever με 155 εκατομμύρια δολάρια απέκτησε τα αποκλειστικά της δικαιώματα!

DIY: Δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε…

Φτιάξτε μόνοι σας γρανίτα καρπούζι! Θα χρειαστείτε μόνο δύο υλικά, καρπούζι και παγάκια. Αφαιρέστε τα κουκούτσια και χτυπήστε το στο μπλέντερ μαζί με τα παγάκια. Όσο πιο έντονη γεύση καρπούζι θέλετε να έχει η γρανίτα σας τόσο περισσότερο προσθέτουμε. Η γενική αναλογία είναι 1 προς 1, δηλαδή 1 ποτήρι καρπούζι προς 1 ποτήρι πάγο.

Καλή σας απόλαυση!

Της Βένιας Αντωνίου