3)Φτιάξε καφέ να στα πω…

Αγαπημένοι μου SayYessers καλημέρα!!!

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, είχα τη μοναδική ευκαιρία, να με ξεναγήσουν στο παλαιότερο οινοποιείο της Ελλάδος, Achaia Clauss.

H εταιρεία βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο και ιδρύθηκε το 1861 από τον Βαυαρό Gustav Clauss, που ήρθε στην Πάτρα το 1854 για να εργαστεί σε μία γερμανική εταιρεία εξαγωγής σταφίδας και του έμελλε να μείνει για πάντα εδώ.

Σε μία από τις εξορμήσεις του γνώρισε την περιοχή και εντυπωσιάστηκε από το μαγευτικό τοπίο και τον αμπελώνα της.Στην αρχή, αγόρασε ένα αμπέλι 60 μόλις στρεμμάτων και τελικά σιγά σιγά δημιούργησε το Κάστρο-Οινοποιείο που διατηρείται έως σήμερα.

Το γλυκό κόκκινο κρασί που πρωτο παρήγαγε ο Gustav Clauss το 1873, στον αμπελώνα του, ονομάστηκε «Μαυροδάφνη», προς τιμήν της Ελληνίδας αγαπημένης του με τα όμορφα μαύρα μάτια, της Δάφνης, που πέθανε σε νεαρή ηλικία.

Ο Gustav Clauss θεωρείται ο ιδρυτής και καθιερωτής του θεσμού του Οινοτουρισμού στην Ελλάδα, κατόπιν της επισκέψεως της Πριγκίπισσας Σίσσυ της Αυστροουγγαρίας το 1885, για χάρη της οποίας μάλιστα ονόμασε το «Αυτοκρατορικό Κελάρι » (Imperial Cellar).

Είχα λοιπόν την τύχη όπως είπαμε και στην αρχή, να ανοίξουν οι πόρτες από το “Αυτοκρατορικό κελάρι” και να ταξιδέψω μέσα από τη μυρωδιά του μούστου σε μία άλλη εποχή.

Μία εποχή, χαμένη στο χρόνο αλλά όχι ξεχασμένη αφού από το 1919 και μετά, που ο αμπελώνας πέρασε σε Ελληνικά χέρια έως και σήμερα, η φήμη της ACHAIA CLAUSS έχει εξαπλωθεί σε 43 χώρες του κόσμου και παράγει πλέον τα προϊόντα της σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την ιστορική της εγκατάσταση.

Μακάρι ένα κείμενο να μπορούσε να σας μεταφέρει τη μυρωδιά αυτού του ευλογημένου τόπου. Πραγματικά τα αρώματα που αναδύονταν από τα τεράστια βαρέλια γεμάτα από κρασί του 1873!!!! ήταν μεθυστικά και σίγουρα αξέχαστα.

Tip: Πίστεψε με, αν βρεθείς στην περιοχή ΠΡΕΠΕΙ να το επισκεφτείς! Κλείσε τη δική σου επίσκεψη εδώ  

Η Achaia Clauss έχει και τη δική της λέσχη, το “wine club” που αριθμεί περίπου 100 μέλη σε όλο τον κόσμο. Το club λειτουργεί με ετήσια συνδρομή και τα μέλη μεταξύ άλλων έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάζουν πρώτοι (και τελευταίοι για κάποιες limited edition) σοδειές.

Επίσης αν περιηγηθείς εδώ , θα πάρεις έστω μία μικρή γεύση από αυτό που σου περιγράφω.