5)Η κλιματική αλλαγή δυσχεραίνει την κοινωνική θέση της γυναίκας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής, στις 25 Σεπτεμβρίου, θα εστιάσουμε σε μια ενδιαφέρουσα έρευνα της ActionAid από κοινού με την CANSA (Invisible women: A gender analysis of climate-induced migration in South Asia) στις χώρες της Νότιας Ασίας με επίκεντρο το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές, για να αναδείξει πώς βιώνουν οι γυναίκες την κλιματική αλλαγή.

Καθώς η κλιματική αλλαγή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιτακτική ανάγκη μετανάστευσης, οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι οι ίδιες για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στις περιοχές της Νότιας Ασίας μέχρι το 2030 θα έχουν εκτοπιστεί 37,4 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ μέχρι το 2050 ο αριθμός θα φτάνει τα 62,9 εκατομμύρια. Τις πιο πολλές φορές οι γυναίκες δυστυχώς δεν έχουν την επιλογή να φύγουν. Ειδικότερα, σε πατριαρχικές κοινωνίες, όπου η περιβαλλοντολογική κρίση έχει εντείνει την πείνα και τη φτώχεια, οι γυναίκες θυματοποιούνται και θυσιάζονται: μειώνουν δραματικά την ποσότητα της τροφής τους, δεν πηγαίνουν στο σχολείο και στερούνται κάθε είδους εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, αναγκάζονται να παντρευτούν -και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία- και να προσφέρουν αφιλοκερδώς υπηρεσίες φροντίδας σε μέλη της ευρύτερης οικογένειας.

Οι κλιματολογικές αλλαγές “αφαιρούν” τα δικαιώματα των γυναικών

Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών είναι άγνωση έννοια σε πολλές περιοχές του πλανήτη… Μπορεί να γνωρίζαμε ότι η πατριαρχία, ο κοινωνικός και φυλετικός ρατσισμός επιβαρύνουν τη θέση της γυναίκας, όμως μαζί με αυτά πρέπει να υπολογιστούν και αντιμετωπιστούν και τα επακόλουθα της κλιματικής αλλαγής…

info

Η ActionAid δρα ώστε η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών να σταματήσει και οι αγρότες να έχουν την ανάλογη υποστήριξη, για να συνεχίσουν τις αγροτικές τους εργασίες. Βασικό αίτημα αποτελεί πρώτα η αναγνώριση των δυσανάλογων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις γυναίκες και κατ’ επέκταση η αναθεώρηση των πολιτικών με βάση όλα τα φύλα και τη μείωση του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής.

Tης Βένιας Αντωνίου