5)Ήξερες ότι…

 

 

Οι τροφές-σύμμαχοι κατά του κορονοϊού

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut δείχνει ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτελέσει σύμμαχo στον αγώνα κατά του κορονοϊού.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος περισσότεροι από 590.000 Αμερικανοί και Βρετανοί, όλοι άνω των 18. Καταγράφηκαν όσοι νόσησαν από COVID-19, η εικόνα των συμπτωμάτων τους καθώς και η σοβαρότητα της νόσησης.

Επίσης, συμπληρώθηκε ερωτηματολόγιο σχετικά με την πρόσληψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι ερευνητές κατέταξαν τους συμμετέχοντες σε 4 ομάδες με βάση την ποιότητα της διατροφής και συγκεκριμένα την πρόσληψη φυτικών συστατικών, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ελαιόλαδο.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, σημειώθηκαν 31.815 τεκμηριωμένα κρούσματα με COVID-19. Βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες που άνηκαν στο ανώτερο 25% της κατανάλωσης φυτικών τροφών είχαν 9% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν COVID-19. Ακόμη, όταν αρρώστησαν ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία ήταν 41% χαμηλότερος.

 DEYTERO ΑΡΘΡΟ

Παθαίνουν και οι άνδρες επιλόχεια κατάθλιψη!

Νομίζαμε πως ήταν μία καθαρά γυναικεία υπόθεση… Κι όμως επιλόχεια ή μεταγεννητική κατάθλιψη παθαίνουν και οι άνδρες. Υπολογίζεται πως 1 στους 10 άνδρες θα παρουσιάσει συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου του. Στους 3-6 μήνες μετά τον ερχομό του μωρού τα συμπτώματα κορυφώνονται, ενώ διπλάσιες είναι οι πιθανότητες εμφάνισής τους στον πρώτο χρόνο μετά τον ερχομό του μωρού. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι άνδρες σπάνια εξωτερικεύουν αυτό που βιώνουν την κρίσιμη εκείνη περίοδο.