8) Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων: Οι σταρ του Hollywood ανεβάζουν τον ηλικιακό πήχη

Η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, που γιορτάζεται την 1η Οκτωβρίου, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τον ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωριστεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, έχοντας ως δεδομένο ότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι διαδραματίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Κάν’το όπως η Τζέιν Φόντα

Την απολαμβάνουμε ως Grace στην πολύ επιτυχημένη σειρά του Netflix, Grace and Frankie και τη θαυμάζουμε για τη νεανικότητά της! Eίναι 83 ετών και ευτυχισμένη γιατί όπως έχει δηλώσει νιώθει ότι κρατάει την τύχη της στα χέρια της.

“Χρειάζονται πολλά χρόνια για να γίνεις πραγματικά νέα” έχει πει σε συνέντευξή της η Τζέιν Φόντα, η οποία δεν παραλείπει να δίνει τις πολύτιμες συμβουλές της στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες:

“Αυτό που κάνει μια γυναίκα να φαίνεται νέα είναι η συμπεριφορά της και η ενέργεια που εκπέμπει. Σημαντική είναι η στάση του σώματός της. Εάν μια γυναίκα καμπουριάζει δεν είναι καλό. Πρέπει μια γυναίκα να έχει όρεξη για μάθηση. Έχει μεγαλύτερη σημασία να ενδιαφέρεσαι να μάθεις από το να προκαλείς ενδιαφέρον”.

Η 83χρονη ηθοποιός έχει επισημάνει επίσης ότι “η συμπεριφορά έχει πολύ μεγάλη σημασία. Όταν κάποιος νιώθει καλά με τον εαυτό του, δείχνει πιο όμορφος”.

Καν’το όπως ο Κλιντ Ίστγουντ

«Ποτέ δεν άφησα τα γηρατειά να μπουν στο σπίτι» έχει δηλώσει ο “σκληρός” του Hollywood που στα 91 του χρόνια συνεχίζει να σκηνοθετεί και να πρωταγωνιστεί σε ταινίες, καταρρίπτοντας τον κανόνα της χολιγουντιανής κινηματογραφικής βιομηχανίας σύμφωνα με τον οποίο «σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν»… Όπως έχει πει προτιμάει να κοιτάει μπροστά γιατί “εάν κάποιος σταματήσει να κοιτάει μπροστά, δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνει από το να στρέψει το βλέμμα προς τα πίσω του και να πέσει στη νοσταλγία”.

Της Βένιας Αντωνίου