5) Ήξερες ότι…

Ο κουρκουμάς στον… καφέ είναι ευεργετικός!

Έχετε πιει ποτέ καφέ με κουρκουμά; Ίσως ούτε καν το είχατε σκεφτεί… Κι όμως μια πολύ μικρή ποσότητα κουρκουμά στον καφέ είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας.

Η κουρκουμίνη, που περιέχει ο κουρκουμάς, καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Είναι ωφέλιμη για άτομα με αρθρίτιδα, φλεγμονώδεις ασθένειες, υψηλή χοληστερόλη και μεταβολικό σύνδρομο. Από την άλλη, ο καφές είναι μια καλή πηγή καλίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β, ενώ έχει και αντιοξειδωτική δράση. Ο συνδυασμός λοιπόν του καφέ με τον κουρκουμά είναι ιδανικός.

Ο κουρκουμάς είναι ένα “ασφαλές” μπαχαρικό, ωστόσο δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό. Τι μπορείτε να κάνετε για να απορροφηθεί καλύτερα; Να προσθέσετε και λίγο μαύρο πιπέρι, καθώς η πιπερίνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης έως και 2.000%! Τι λέτε λοιπόν για έναν καφέ με λίγο κουρκουμά και πιπέρι;

 

2 θεμα

Οι πολύτιμες μοβ πατάτες!

Οι μοβ πατάτες δεν είναι ακόμα ένα γαστρονομικό trend, αλλά μας ωφελούν!

Το εντυπωσιακό χρώμα τους το παίρνουν από χρωστικές ανθοκυανίνης. Πρόκειται για μια χρωστική ουσία που δίνει στις μελιτζάνες, τα σταφύλια και το κόκκινο λάχανο το χρώμα τους.

Οι συγκεκριμένες πατάτες προέρχονται από τη Νότια Αμερική και υπάρχουν αρκετές ποικιλίες, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Επειδή περιέχουν ανθοκυανίνες, θεωρούνται ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Μια μέτρια μοβ πατάτα με το δέρμα της περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 24% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, ενώ η ίδια μερίδα παρέχει ακόμη και 4 γραμμάρια πρωτεΐνης. Επιπλέον, οι μοβ πατάτες έχουν περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα, ενώ περιλαμβάνουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως χαλκό, μαγγάνιο και σίδηρο.

Τέλος, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της μοβ πατάτας την καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την αρτηριακή τους πίεση.