11) Ήξερες ότι…

Ανιχνεύθηκαν ίχνη νερού στον πιο μακρινό γαλαξία!

Νερό σε έναν μεγάλο γαλαξία του πρώιμου σύμπαντος ανιχνεύθηκε από ερευνητές και πρόκειται για την πιο μακρινή ανίχνευση νερού σε μοριακή μορφή μέχρι σήμερα σε κάποιον γαλαξία που γεννάει άστρα!

Η ανίχνευση μορίων νερού, μαζί με μονοξείδιο του άνθρακα, έγινε στο ζεύγος γαλαξιών SPT031-58 σε απόσταση σχεδόν 12,88 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, σε μια εποχή που το σύμπαν είχε ηλικία μόνο 780 εκατομμυρίων ετών! Τότε δημιουργούνταν τα πρώτα άστρα και γαλαξίες!

Ο “διπλός γαλαξίας” έχει τη μεγαλύτερη μάζα από κάθε άλλο γνωστό γαλαξία της πρώιμης αυτής εποχής.

Το νερό είναι το τρίτο σε αφθονία μόριο στο σύμπαν. Το πρώτο είναι το μοριακό υδρογόνο και ακολουθεί το μονοξείδιο του άνθρακα.

Οι παρατηρήσεις πραγματοποιήθηκαν με το διεθνές τηλεσκόπιο ALMA στην έρημο Ατακάμα της Χιλής. Σχετική δημοσίευση θα γίνει στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal».

 

2 θεμα

Αλεύρι αμυγδάλου: ‘Εχει πολλά οφέλη!

Το αλεύρι αμυγδάλου έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχει μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκό και φώσφορο. Επίσης, μια μερίδα 30 γρ. παρέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3 γραμμάρια φυτικών ινών, καθώς και 9 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών. Ακόμη, το αλεύρι αμυγδάλου περιέχει το 35% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε.

Το μονοακόρεστο λίπος που περιέχει μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα. Γενικά τα αμύγδαλα βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και μπορούν να αυξήσουν τη ροή του αίματος.

Σύμφωνα με έρευνες, η βιταμίνη Ε είναι πολύτιμη για τον εγκέφαλο. Λόγω των αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων, συνδέεται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Όταν η βιταμίνη Ε χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα αντιοξειδωτικά ή αντιφλεγμονώδη, έχει ακόμα πιο αποτελεσματική δράση.