Το Glühwein είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο ποτό!
Η λέξη Glühwein προέρχεται πιθανότατα από το “glow wine”, δηλαδή το κρασί που λάμπει! Ζεσταίνει τις χριστουγεννιάτικες νύχτες μας και είναι περιζήτητο τόσο για την ιδιαίτερη γεύση όσο και για τα πλούσια αρώματά του.
Η ιστορία του
Οι ρίζες του Glühwein βρίσκονται στον Μεσαίωνα. Θεωρούσαν ότι η χρήση μπαχαρικών σε ζεστό ποτό είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Η Γερμανία είναι η χώρα του περιζήτητου ζεστού κρασιού. Ειδικότερα, η οικογένεια του πρώτου παραγωγού της ποικιλίας σταφυλιών Riesling, Count John IV, ήταν εκείνη που το έφτιαξε και το απόλαυσε πρώτη, γύρω στο 1420.
Η αυθεντική συνταγή
Ας φτιάξουμε Glühwein ακολουθώντας την αυθεντική γερμανική συνταγή.
Θα χρειαστούμε:
1 μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί
1 φλιτζάνι νερό
χυμό από ένα πορτοκάλι και τις φλούδες του
φλούδες από λεμόνι
5 γαρίφαλα
μισό φλιτζάνι ζάχαρη
3 ξυλάκια κανέλας
1 ξύλο βανίλιας
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
Πώς γίνεται:
-Καθαρίζουμε τις φλούδες από το πορτοκάλι και το λεμόνι και τη λευκή σάρκα, επειδή προσδίδει πικρή γεύση.
-Προσθέτουμε τα υλικά σε μια κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και αφήνουμε περίπου μισή ώρα, ώστε να ζεσταθεί αλλά να μην βράσει!
-Ανακατεύουμε για να διαλυθεί η ζάχαρη.
-Σουρώνουμε και σερβίρουμε!
Tης Βένιας Αντωνίου