6) It’s Gazpacho Day και δοκιμάζουμε παγωμένη σούπα!

Πολλοί αναρωτιούνται αν το gazpacho είναι ποτό ή σούπα. Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα δεν είμαστε συνηθισμένοι σε παγωμένες σούπες. Σήμερα όμως που είναι η μέρα του gazpacho θα κάνουμε μια εξαίρεση, γιατί είναι ωραίο να δοκιμάζουμε νέες γεύσεις!

Η ιστορία του gazpacho

To gazpacho ήταν γνωστό ήδη από την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην Ανδαλουσία. Λέγεται ότι τότε οι Ρωμαίοι στρατιώτες έπαιρναν μαζί τους ψωμί, σκόρδο, αλάτι, ελαιόλαδο και ξίδι,  και αφού τα χτυπούσαν σε γουδί, έφτιαχναν ένα πολτό που αποτελούσε μια εύκολη και γρήφορη σούπα.

Όταν το gazpacho έφτασε στην Ισπανία έγινε μέρος της κουζίνας της Ανδαλουσίας, κυρίως στην Κόρντοβα και τη Σεβίλλη. Εκεί, τη σούπα σέρβιραν πάνω σε χοντροκομμένες φέτες μπαγιάτικο ψωμί με σκόρδο, αλάτι, λάδι και ένα τοπικό ξύδι, το ajoblanco. Το gazpacho έγινε στη συνέχεια μία από τις βασικές τροφές για τους γεωργούς και τους βοσκούς της νότιας Ισπανίας. Σήμερα αποτελεί την πιο διάσημη κρύα σούπα της Ανδαλουσίας και η γεύση της έχει φτάσει παντού!

Η κλασική συνταγή

Υλικά:

1 κιλό ώριμες ντομάτες

1 αγγούρι

1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο

2 πιπερίες (μία κόκκινη και μία πράσινη)

ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

2-3 φέτες ψωμί

Πώς γίνεται:

-Κόβετε όλα τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια.

-Ρίχνετε τα κομμένα λαχανικά σε ένα μπολ μαζί με κομματάκια ψωμιού, αλατοπίπερο, ελαιόλαδο και ξύδι και τα ανακατεύετε καλά προσπαθώντας να βγουν τα ζουμιά τους.

-Βάζετε τα υλικά στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.

-Πολτοποιείτε όλα τα υλικά και η σούπα είναι έτοιμη.

Τip

Σερβίρετε κρύα με ψωμί που μπορείτε να το φρυγανίσετε ή με κρουτόν. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε φύλλα βασιλικού.