14) Ήξερες ότι…

Τι είναι οι flexiterians

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί παγκόσμια αύξηση των καταναλωτών που επιλέγουν την χορτοφαγική διατροφή. Στην Ελλάδα το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνουν χορτοφάγοι κυμαίνεται περίπου στο 4% δηλαδή 400.000 πολίτες. Οι μισοί από αυτούς αυτοπροσδιορίζονται ως vegans, δηλαδή δεν καταναλώνουν καθόλου ζωικά προϊόντα και οι άλλοι μισοί ως vegeterians, δηλαδή δεν καταναλώνουν κρέας, ψάρι κλπ.  Ωστόσο, δίπλα σε αυτή την κατηγορία καταναλωτών βρίσκονται οι flexitarians ή ημιχορτοφάγοι. Τι σημαίνει αυτό; Πρόκειται για τους καταναλωτές που προσπαθούν να υιοθετήσουν μία πιο χορτοφαγική διατροφή, που δεν είναι όμως ολοκληρωτικά χορτοφαγική. Η κατηγορία αυτή είναι περίπου το 15% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. πολίτες και αποτελεί μία πολύ σημαντική κοινωνική και καταναλωτική ομάδα. Flexitarianism θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι είναι η «ευέλικτη χορτοφαγία» που περιλαμβάνει κρέας, ψάρι κ.α. , όμως, σε ένα πιο ελεγχόμενο πλαίσιο.

 

2 8εμα

Η σωστή ποσότητα αλκοόλ μειώνει το στρες στον εγκέφαλο

Όταν καταναλώνουμε μέτριες ποσότητες αλκοόλ, δηλαδή 1 ποτό/ημέρα για γυναίκες και 2 ποτά/ημέρα για άνδρες, τα επίπεδα του στρεσ μας μπορούν να μειωθούν. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε σχετική μελέτη που παρουσιάστηκε στο 70ό Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας. Ο δρ Kenechukwu Mezue, από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης αναφέρει: «Διαπιστώσαμε ότι η δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες στον εγκέφαλο ήταν υψηλότερη στους μη πότες σε σύγκριση με άτομα που έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ».

Οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ σύμφωνα με τη μελέτη είναι πολύ πιθανό να έχουν θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, καθώς μπορούν να μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε, να μειώσουμε τα επίπεδα στρες, ακόμα όμως και να μειώσουμε την επίπτωση καρδιαγγειακών παθήσεων.