Tης Κικής Δρίτσα
Στα Μεσόγεια κάθε Απόκριες το έθιμο λέει ότι φτιάχνουμε γλυκιά τραχανόπιτα. Ήρθε η ώρα λοιπόν να τη φτιάξουμε και να την απολαύσουμε!
Θα χρειαστούμε (για ένα μεγάλο ταψί):
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Μισό κιλό τραχανά γλυκό
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
Λίγο γαρίφαλο
2 φλιτζάνια καρύδι χοντροκομμένο
Μισό ποτήρι καστανή ζάχαρη
Για το σιρόπι:
4 ποτήρια καστανή ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 βανίλια
1 ξυλάκι κανέλα
Λίγο χυμό λεμόνι
Πώς γίνεται:
- Βάζουμε τον τραχανά σε ένα μπολ και ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί. Μπορούμε αν θέλουμε να ρίξουμε και λίγο γάλα, ρίχνοντας λιγότερο νερό. Το αφήνουμε 3-4 ώρες για να φουσκώσει.
- Αφού φουσκώσει και πιει το νερό, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε. Το μίγμα μας είναι έτοιμο.
- Τώρα βάζουμε στο ταψί 3 φύλλα που έχουμε αλείψει με βούτυρο ή μαργαρίνη και ρίχνουμε λίγο μίγμα. Το απλώνουμε καλά.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ανά δύο φύλλα, αφού κρατήσουμε 3 φύλλα για το τέλος!
- Στο τέλος λοιπόν τοποθετούμε 3 φύλλα, χαράζουμε την πίτα και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μία ώρα.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι, ρίχνοντας σε κατσαρολάκι τα υλικά και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
- Όταν ψηθεί το γλυκό, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στο ζεστό γλυκό! Καλές Απόκριες!
Τip
Περίπου 20 λεπτά πριν ψηθεί το γλυκό, ρίχνουμε ένα μπουκάλι γάλα μέσα στο ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Έτσι θα έχουμε πιο τραγανό φύλλο και πιο πλούσια γεύση.