3) k 4) Μαμούθ… Έρχονται για να σώσουν τον πλανήτη!

10.000 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους τα μαμούθ θα κάνουν την επανεμφάνισή τους… Είστε έτοιμοι;

Κανείς μας δεν έχει δει μαμούθ από κοντά. Ωστόσο, οι εικόνες που έχουμε δει μας έχουν εντυπωσιάσει όλους…

Ένα φιλόδοξο σχέδιο…

Οι επιστήμονες ξεκινούν ένα φιλόδοξο σχέδιο για επαναφέρουν τα μαμούθ. Θα δημιουργήσουν υβρίδια μαμούθ και ασιατικού ελέφαντα! Ειδικότερα, καλά διατηρημένα δείγματα αυτών των εξαφανισμένων θηλαστικών έχουν βρεθεί στην Αρκτική, κάτι που επιτρέπει στους ερευνητές να αναλύσουν την αλληλουχία του DNA τους. Με αυτά τα δείγματα, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ επεξεργάζονται το πώς θα μπορέσουν να συνδυάσουν αυτό το DNA με δείγματα που έχουν ληφθεί από ασιατικούς ελέφαντες, που είναι οι πιο κοντινοί ζωντανοί συγγενείς των μαμούθ. Στόχος τους είναι να επαναφέρουν τα γονίδια από τα εξαφανισμένα γιγαντιαία θηλαστικά.

Τα μαμούθ θα βοηθήσουν τον πλανήτη!

Η επανεμφάνιση των μαμούθ στη φύση και συγκεκριμένα στην Αρκτική θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή των δραματικών επιπτώσεων τςη αλλαγής κλίματος. Γιατί τα θηλαστικά αυτά θα περιόριζαν την ταχεία ανάπτυξη των δέντρων που συμβαίνει τώρα στην Αρκτική και δυσκολεύει τους πάγους να διεισδύσουν στο έδαφος και να το παγώσουν. Αν λοιπόν τα καταφέρουν, ο μόνιμος παγετώνας θα μπορούσε να σωθεί και ο άνθρακας που αποθηκεύει θα παρέμενε εγκλωβισμένος και δεν θα αποτελούσε πια απειλή…  Έτσι, η παρουσία των μαμούθ μπορεί να είναι σωτήρια για τον πλανήτη!

Γιατί εξαφανίστηκαν;

Τα περισσότερα μαλλιαρά μαμούθ εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 10.000 χρόνια εξαιτίας του θερμαινόμενου κλίματος και του εκτεταμένου κυνηγιού από τους ανθρώπους. Ωστόσο, απομονωμένοι πληθυσμοί επέζησαν για χιλιάδες χρόνια μετά στο νησί του Αγίου Παύλου στη Θάλασσα του Μπέρινγκ και στο νησί Wrangel στον Αρκτικό Ωκεανό. Ο πληθυσμός του νησιού Wrangel ήταν ο τελευταίος και εξαφανίστηκε πριν από περίπου 4.000 χρόνια.

Όλα τα είδη ελεφάντων απειλούνται με εξαφάνιση!

Η Αρκτική επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή περισότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή η Αρκτική θερμαίνεται ταχύτερα από  κάθε άλλο μέρος της Γης. Δυστυχώς αναμένεται να υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες τις επόμενες δεκαετίες που θα προκαλέσουν με τη σειρά τους τεράστιες επιπτώσεις στον πλανήτη. Για παράδειγμα το λιώσιμο του πάγου της Αρκτικής και η απελευθέρωση των τεράστιων ποσοτήτων άνθρακα και μεθανίου που ασυνεπάγεται, θα επιδεινώσειτην κλιματική αλλαγή. Τα υβρίδια που θα δημιουργήσουν οι ερευνητές θα μπορούσαν να βοηθήσουν και τους ελέφαντες, δεδομένου ότι όλα τα είδη ελεφάντων είναι υπό απειλή. Οι επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν στους ελέφαντες νέα γη στην Αρκτική για να είναι μακριά από το πλάσμα που είναι υπεύθυνο για την τωρινή τους κατάσταση, τον Άνθρωπο.

Της Βένιας Αντωνίου