7) Το μενού έχει… μπουγιουρντί!

Σήμερα θα φτιάξουμε μπουγιουρντί σε πήλινο! Πάμε όμως πρώτα να μάθουμε λίγα πράγματα για το πιάτο με το ιδιαίτερο όνομα.

Το μπουγιουρντί είναι μια λέξη με τουρκική προέλευση. Μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, λέξεις που χρησιμοποιούνταν από την οθωμανική διοίκηση απέκτησαν νέα σημασία. Σε αυτές συγκαταλέγεται το μπουγιουρντί. Αρχικά, σήμαινε την έγγραφη διαταγή αξιωματούχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το ρήμα “buyurmak” σημαίνει διατάζω. Μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων, η λέξη παρέμεινε και σήμαινε «επίσημο έγγραφο με δυσάρεστο περιεχόμενο». Στην πορεία όμως έγινε και… φαγητό! Το μπουγιουρντί είναι πικάντικο και πιθανότατα λόγω της καυτερής του γεύσης συνδέεται με την αρχική σημασία της λέξης!

Αρκετά μάθαμε… ας το φτιάξουμε!

Η συνταγή είναι της Κικής Δρίτσα.

Θα χρειαστούμε:

200γρ. φέτα

1 κόκκινη πιπεριά

1πράσινη πιπεριά

2 καυτερές πιπερίτσες

2 ώριμες ντομάτες

3 – 4 κουταλιές ελαιόλαδο

Ρίγανη

Πώς γίνεται:

– Βάζουμε ντομάτα κομμένη σε φέτες στη βάση του πήλινου και από πάνω προσθέτουμε πιπεριές ψιλοκομμένες και τη μισή ποσότητα φέτας.

-Tώρα βάζουμε πάλι ντομάτα, πιπεριές, την υπόλοιπη φέτα, ρίγανη, φέτες ντομάτας και ελαιόλαδο.

-Τοποθετούμε το πήλινο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά και το μπουγιουρντί μας είναι έτοιμο!

 

tip

Μπορούμε να προσθέσουμε μαζί με τη φέτα και κάποιο άλλο τυρί, όπως γραβιέρα, κασέρι κλπ.

 

Της Βένιας Αντωνίου