3). φτιάξε καφέ να στα πω…

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers και καλή εβδομάδα!!!

Δευτερούλα σήμερα και ας μιλήσουμε για νοοτροπία…

Το “Mindset” είναι το τρέχον τσιτάτο στο τοπίο ευεξίας/ψυχικής υγείας/γενικής ψυχολογίας. Δεν είναι απλά μια νέα ιδέα. Με όλο τον παραλογισμό που έχει πέσει τα τελευταία δύο χρόνια στον έξω κόσμο, είναι λογικό οι περισσότεροι άνθρωποι να έχουμε αρχίσει να εστιάζουμε προς τα μέσα και να προσπαθούμε να αποκτήσουμε τον έλεγχο τουλάχιστον σε αυτά που μπορούμε να ορίσουμε (σκέψεις, πράξεις, συμπεριφορές).

Τι είναι η νοοτροπία όμως; Νοοτροπία είναι ο ιδιαίτερος τρόπος σκέψης ενός ατόμου, μιας ομάδας, ενός λαού· το σύνολο των πεποιθήσεων, των φόβων, των προκαταλήψεων που τελικά καθορίζουν τη συμπεριφορά και τη δράση των ατόμων ή των ομάδων.

Αυτό το σύνολο στάσεών μας δείχνει πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και πώς ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις της ζωής. Η Αμερικανίδα ψυχολόγος Carolyn Dweck ανέπτυξε μια θεωρία ότι υπάρχουν δύο τύποι νοοτροπιών: οι σταθερές και οι αναπτυξιακές.

Ένα άτομο με σταθερή νοοτροπία πιστεύει ότι τα ταλέντα και οι ικανότητές του είναι έμφυτα και στατικά. Τα άτομα με σταθερή νοοτροπία αποδίδουν την επιτυχία ή την αποτυχία τους στις φυσικές τους ικανότητες ή ελλείψεις και πιστεύουν ότι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι άκαμπτα. Αντίθετα, κάποιος με νοοτροπία ανάπτυξης πιστεύει ότι οι ικανότητές του αναπτύσσονται μέσα από σκληρή δουλειά και ότι μπορούν να επεκτείνουν τις δυνατότητές τους με προσπάθεια και επιμονή. Ένα άτομο με νοοτροπία ανάπτυξης πιστεύει ότι έχει εξουσία για το τι είναι ικανό να κάνει.

Ο τύπος νοοτροπίας που έχει ένα άτομο διαμορφώνεται από το πώς λάμβανε ανατροφοδότηση ως παιδί (όλα πάντα επιστρέφουν στην παιδική ηλικία, σωστά;). Τα παιδιά που έλαβαν προσωπικό έπαινο ή επαίνους τείνουν να εσωτερικεύουν ότι είναι αυτό για το οποίο έχουν λάβει επιβεβαίωση και ότι η πρακτική οδηγεί σε μια σταθερή νοοτροπία. Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί πάρει μία νίκη κατά τη διάρκεια ενός αγώνα στίβου και του πουν ότι είναι καλός δρομέας, μπορεί να συνεχίσει να πιστεύει ότι είχε καλή απόδοση επειδή είναι από τη φύση του καλός δρομέας. Αντίθετα, εάν το παιδί πει ότι τα πήγε καλά στον αγώνα του λόγω της σκληρής δουλειάς και της προσπάθειας που κατέβαλε για να βελτιώσει τις δεξιότητές του στο τρέξιμο, θα καταχωρήσει την ανατροφοδότηση ως έπαινο για το πώς πέτυχαν το στόχο, όχι γι’ αυτό που είναι. Σε αυτή την περίπτωση, το παιδί πιθανότατα θα συνεχίσει να διαμορφώνει μια νοοτροπία ανάπτυξης και να αναζητήσει άλλους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εργαστεί σκληρά για να πετύχει αυτό που θέλει στη ζωή του.

Προφανώς και ακολουθεί Sparkling Room, με tips για να βελτιώσουμε τη νοοτροπία μας αλλά και να ανακαλύψουμε αν έχουμε σταθερή ή αναπτυξιακή νοοτροπία!

 Tip of the Day: Οι ικανότητες είναι αυτό που είσαι ικανός να κάνεις. Τα κίνητρα καθορίζουν αυτό που κάνεις και η νοοτροπία καθορίζει πόσο καλά το κάνεις…