12) Τα… μυστικά της πεταλούδας

Learn About Butterflies Day η σημερινή, και αυτό ακριβώς θα κάνουμε! Ας μάθουμε περισσότερα για τις πεταλούδες…

 

Υπάρχουν περίπου 20.000 είδη πεταλούδων στον κόσμο.

Μία ενήλικη πεταλούδα ζει περίπου ένα μήνα.

Οι πεταλούδες ζουν σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική.

Το χρώμα μιας πεταλούδας σχετίζεται με την αυτοπροστασία της. Για παράδειγμα οι μεγάλες κηλίδες στα φτερά θυμίζουν τα μάτια της κουκουβάγιας, δείχνοντας έτσι σαν ένα πολύ μεγαλύτερο ζώο και αυτό λειτουργεί προστατευτικά.

Η μικρότερη πεταλούδα στον κόσμο είναι η Δυτική Μπλέ Πυγμαίος. Έχει άνοιγμα φτερών 12 χιλιοστά (0,5 ίντσες).

Η μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο είναι η Birdwing της βασίλισσας Αλεξάνδρας. Έχει άνοιγμα φτερών 25 εκατοστά (9,8 ίντσες).

Οι πεταλούδες ανήκουν στα ψυχρόαιμα, δηλαδή δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία τους να μεταβάλλεται ανάλογα με αυτή του περιβάλλοντος χώρου.

Οι πεταλούδες είναι κυρίως μοναχικά πλάσματα.

Δεν μπορούν να ακούσουν, αλλά μπορούν να αισθάνονται τις δονήσεις.

Χρησιμοποιούν τα πόδια και τις κεραίες τους για να αντιληφθούν τη γεύση. Όταν προσγειώνονται πάνω σε ένα λουλούδι, τα πόδια τους ανιχνεύουν τη μυρωδιά και τη γεύση των ουσιών που υπάρχουν στο φυτό για να αποφασίσουν αν είναι κατάλληλη τροφή.

Όλες οι πεταλούδες, όποτε τους δίνεται η ευκαιρία, πίνουν αίμα, καθώς περιέχει κάθε είδους ορυκτά και θρεπτικές ουσίες που είναι επωφελείς για τους περισσότερους ζωντανούς οργανισμούς. Επίσης περιέχει σημαντική ποσότητα νατρίου και γλυκόζης, δύο βασικά διαιτητικά συστατικά για τις περισσότερες πεταλούδες.

Οι πεταλούδες έχουν εμφανιστεί στην τέχνη πριν από 3.500 χρόνια, στην αρχαία Αίγυπτο.