Φτιάξε καφέ να στα πω…

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!!!

Φράσεις που καλό θα ήταν να αποφεύγουμε στα παιδιά μας, μέρος 2…

«Είσαι πολύ καλύτερος από…»

Τα παιδιά πιστεύουν αυτά που τους λένε οι μεγάλοι. Γι’ αυτό δεν πρέπει να θαυμάζουμε υπερβολικά τα μικρά μας και να τους τονίζουμε πόσο εξαιρετικά είναι σε όλα τους, ακόμη και για λόγους παρακίνησης.

“Στο είπα!”

Το να καυχηθούμε ότι ξέραμε το αρνητικό αποτέλεσμα της ιδέας του παιδιού μας, μόνο καλό δεν θα κάνει σε κανένα μας. Θα πρέπει να μαθαίνουν χρησιμοποιώντας τη δική τους εμπειρία. Αντί να δείξουμε ότι γνωρίζουμε τις συνέπειες, καλύτερα να επαινέσουμε το παιδί που πήρε τις σωστές αποφάσεις και ξεπέρασε τις δυσκολίες.

«Θα μεγαλώσεις όπως μεγάλωσα και εγώ»

Οι μέθοδοι ανατροφής που χρησιμοποιούσαν οι γονείς μας, μας έδωσαν έναν οδηγό δράσης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με τον ίδιο τρόπο. Είναι πιο σημαντικό να κατανοήσουμε τις ανάγκες του παιδιού μας παρά να εστιάσουμε στον ήδη υπάρχοντα αλγόριθμο γονικής μέριμνας. Κάθε άτομο είναι μοναδικό – θα πρέπει να το έχουμε πάντα υπόψη μας.

«Θα σε αφήσω εδώ!»

Συχνά, μπορούμε να ακούσουμε τους γονείς να λένε, “Εντάξει, μείνε μόνος σου- φεύγω!” όταν τα παιδιά δεν θέλουν να γυρίσουν σπίτι από μια βόλτα ή αλλού. Μια συχνή έντονη απειλή να αφεθεί τρομάζει ένα παιδί, του στερεί την αίσθηση ότι είναι προστατευμένο και μπορεί να καταστρέψει την προσκόλλησή του με τους γονείς του ως κέντρο ασφάλειας. Αντίθετα, ας προσπαθήσουμε να στρέψουμε την προσοχή του ανυπάκουου μικρού σε ένα ωραίο αυτοκίνητο ή να προτείνουμε να μετρήσουμε τα σκυλάκια και τα πουλάκια που θα συναντήσουμε στο δρόμο της επιστροφής στο σπίτι.

«Μην το κάνεις!»

Δυστυχώς, η φράση «Μην το κάνεις!» δεν βοηθά ένα παιδί να διορθώσει τη συμπεριφορά του. Δεν θα σταματήσουν να σκαρφαλώνουν, να βουτάνε σε λάσπες ή να πετάνε άμμο. Είναι καλύτερα να επικεντρωθούμε σε φράσεις που δεν έχουν αρνητικό πλαίσιο και συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου που θέλουμε. Extra tip: Να χρησιμοποιούμε τη λέξη παρακαλώ για κάθε “εντολή” που δίνουμε.

“Είσαι μεγάλο παιδί – μη φοβάσαι!”

Οι φόβοι των παιδιών είναι διαφορετικοί και μερικές φορές φαίνονται αστείοι στους ενήλικες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους αγνοούμε. Μια απερίσκεπτη φράση που λέγεται σε ένα φοβισμένο παιδί του δείχνει απλά ότι ο ενήλικας απαξιώνει τα συναισθήματά του. Θα ήταν πιο σωστό να δείξουμε ενσυναίσθηση και να στηρίξουμε τα μικρά μας.

Tip of the Day: Η συζήτηση οικονομικών θεμάτων είναι ένα ευαίσθητο θέμα για πολλούς γονείς. Συχνά οι μαμάδες και οι μπαμπάδες προτιμούμε να μην εξηγήσουμε γιατί είναι αδύνατο να αγοράσουμε ένα παιχνίδι ή να πάμε πάλι στο λούνα παρκ. Ωστόσο, θα έπρεπε. Τα παιδιά παρατηρούν πολλά πράγματα, αλλά μπορούν να ερμηνεύσουν λανθασμένα το πρόβλημα και να νιώθουν ενοχές για την έλλειψη οικονομικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ψυχολόγοι συνιστούν να μην κρύβονται οικονομικά ζητήματα από τα παιδιά αλλά ταυτόχρονα να αποφεύγεται η αρνητική εκτίμηση της κατάστασης και να επικεντρωνόμαστε στο γεγονός ότι τα θέματα είναι προσωρινά και ότι εμείς θα τα αντιμετωπίσουμε σίγουρα.

Εσείς ποιες φράσεις λέτε ή δεν λέτε ποτέ στα παιδιά σας;