Η μοναρχία στον κόσμο

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ έφερε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της μοναρχίας.

Γνωρίζετε ότι 43 χώρες του κόσμου έχουν κάποιου είδους μοναρχίας; 13 βρίσκονται στην Ασία, 12 στην Ευρώπη, 10 στη Βόρεια Αμερική, 5 στην Ωκεανία και 3 στην Αφρική. Στη Νότια Αμερική δεν υπάρχουν μοναρχίες.

Το αρχαιότερο βασίλειο της Ευρώπης
Η μοναρχία ήταν η κυρίαρχη μορφή διακυβέρνησης των κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα.
Το Βασίλειο της Δανίας είναι το αρχαιότερο της Ευρώπης, με πρώτο καταγεγραμμένο μονάρχη τον βασιλιά Ογκένους γύρω στο 710. Σημερινή μονάρχης της Δανίας είναι η βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄. Η βασιλική οικογένεια είναι ιδιαίτερα αγαπητή από τους πολίτες.

Στην κορυφή οι συνταγματικές μοναρχίες
Οι συνταγματικές μοναρχίες αποτελούν την πιο δημοφιλή μορφή βασιλικής ηγεσίας (περίπου 70%). Υπάρχουν δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, ενώ ο μονάρχης εκτελεί τελετουργικά καθήκοντα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο προήλθε από την ένωση των βασιλείων της Αγγλίας και της Σκωτίας,  τα οποία ιδρύθηκαν τον 9ο αιώνα και ενώθηκαν με την Πράξη της Ένωσης το 1707. Η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και η Ιαπωνία έχουν συνταγματική μοναρχία.
Η Ιορδανία, το Μαρόκο και το Λιχτενστάιν έχουν μικτή μοναρχία, δηλαδή ο μονάρχης διαιρεί τις εξουσίες με διαφορετικούς τρόπους. Η Ισπανία έχει κοινοβουλευτική μοναρχία, στην οποία ο βασιλιάς συμβολίζει μόνο την ενότητα της χώρας.

Ο Κάρολος ηγείται 15 εθνών!
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄είναι πλέον αρχηγός κράτους σε 15 έθνη, μεταξύ των οποίων του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Όμως, μετά την απομάκρυνση της βασίλισσας Ελισάβετ από τo Barbados ως αρχηγού κράτους το 2021, και άλλα κράτη της Καραϊβικής επιθυμούν να κάνουν το ίδιο: Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Γρενάδα, Τζαμάικα, Μπελίζ, Μπαχάμες, Σεντ Κιτς και Νέβις.

Στο site του Παλατιού του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρεται:
Στο site του Παλατιού αναφέρεται πως “η βρετανική μοναρχία είναι συνταγματική μοναρχία. Αυτό σημαίνει πως ο μονάρχης είναι ο ηγέτης του κράτους, με τη δυνατότητα δημιουργίας και ψήφισης νόμων να ανήκει στο εκλεγμένο Κοινοβούλιο. Ο μονάρχης ενεργεί ως το επίκεντρο της εθνικής ταυτότητας, της εθνικής ενότητας και υπερηφάνειας και δίνει μια αίσθηση σταθερότητας και συνέχειας. Αναγνωρίζει επίσημα την επιτυχία και την αριστεία και υποστηρίζει το ιδανικό της εθελοντικής υπηρεσίας“.